Dostupni linkovi

Sud proglasio nezakonitom obustavu rada Zenicatransa


Radnici Zenicatransa u štrajku, ilustrativna fotografija
Radnici Zenicatransa u štrajku, ilustrativna fotografija

Štrajk radnika Javnog komunalnog preduzeća (JKP) "Zenicatransa-prevoz putnika“ je nezakonit, navedeno je u nepravosnažnoj presudi Općinskog suda u Zenici, koja je donesena u ponedjeljak.

"Presudom je potvrđeno da je štrajk nezakonit i da u roku od 15 dana treba biti obustavljen. U roku od 15 dana, svaka strana ima i pravo na žalbu Kantonalnom sudu Zenica", kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornik Općinskog suda u Zenici Naiče Arnaut.

Predsjednik Sindikata radnika "Zenicatransa" Huso Sarvan u ponedjeljak je, pred Općinskim sudom u Zenici, a na osnovu tužbi Gradske uprave Zenice, trebao obrazložiti situaciju zbog čega su radnici obustavili rad i blokirali stanicu.

"Ročište je zvanično održano, ali ništa se nije desilo, niti je šta doneseno, jer sindikalna podružnica "Zenicatransa" nije imala pravnog zastupnika, s obzirom na to da nam Samostalni sindikat saobraćaja i veza, koji je bio obavezan da nas zastupa u tom postupku, nije poslao svog advokata. Nisu poslali ni ovjerenu punomoć za advokaticu koju smo mi angažirali. Sutkinja u postupku nije saslušala ni tužitelje, ni naše argumente, tako da će donijeti odluku, a kakva će ona biti to ćemo, koliko sam shvatio, znati danas ili sutra", kazao je Sarvan.

On smatra da Gradska uprava nije ni trebala pokretati postupak utvrđivanja zakonitosti štrajka.

"Njihova tužba se zasniva na tome da je ovo štrajk, iako ovo nije štrajk nego obustava rada zato što nemamo čime da radimo. Ne može autobus ići na zrak. Autobuska stanica ostat će blokirana sve dok nadležne insitucije ne donesu odluku da je odblokiraju", istaknuo je Sarvan.

Uposlenici "Zenicatrans -prevoza putnika" nastavili su blokadu Autobuske stanice u Zenici u ponedjeljak, 20. januara, a radnicima koji su u nedjelju ponovo stupili u štrajk glađu, u ponedjeljak su se pridružile i nove kolege, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Sindikata radnika "Zenicatransa" Huso Sarvan.

"Dvanaest radnika jučer je ponovo stupilo u štrajk glađu, a do kraja dana trebalo bi im se pridružiti još šest kolega. Neki od njih već pristižu, tako da ih, trenutno, u holu Autobuske stanice ima oko šestanest, koji štrajkuju glađu. Sindikat ne stoji iza ovog štrajka, jer ne želimo da neko ugrožava zdravlja zbog ovih dešavanja. Tako da je to njihova odluka i ja tu ne mogu ništa", dodao je Sarvan.

Autobuska stanica u Zenici blokirana je od 31. decembra prošle godine, a grupa radnika 7. januara je počela štrajk glađu, koji su prekinuli 11. januara.

Na ponovni štrajk glađu odlučili su se nakon sjednice Gradskog vijeća Zenice, održane 16. januara, na kojoj ponovo nije raspravljano o gradskom budžetu, pa samim tim nije ni usvojen, niti su osigurana sredstva pomoći za spas ovog preduzeća.

Sarvan je podsjetio da su, zbog nedostatka goriva i sredstava za rad, radnici bili prinuđeni obustaviti rad, te da su zadnji novac na ime plaća dobili za oktobar prošle godine, ali samo u uznosu od po 300 KM (150 eura).

Direktor JKP "Zenicatrans" Darmin Terzić, također, tvrdi da se u slučaju te kompanije ne radi o štrajku, nego o obustavi rada.

"Nismo imali goriva za rad i obustava saobraćaja je nastala kao posljedica toga. Dakle, blokada Autobuske stanice nastala je kao revolt radnika i nije u pitanju štrajk. Administarcija firme kompletna radi, samo što ne saobraćamo. Nadam se da će ove sedmice biti vanredna sjednica Gradskog vijeća, jer trenuta situacija ne odgovara ni Gradskoj upravi, ni Gradskom vijeću, s obzirom na to da nema budžeta, a nije usvojena ni odluka o privremenom financiranju grada Zenice", kazao je Terzić za RSE.

Gradsko vijeće Zenice, nije usvojilo prijedlog budžeta za 2020. godinu, jer ga je gradonačelnik Fuad Kasumović u četvrtak (16.januar), po drugi put povukao. Vijećnici Stranke demokratske akcije (SDA), Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) nisu bili spremni podržati prijedlog budžeta bez amandmana kojim se predviđa da "Zenicatransu", iz sume od oko 6,3 miliona KM( 3,1 million eura) suficita iz prošle godine, dodijeli tri miliona KM (1,5 miliona eura).

Gradsko vijeće Zenice, na istoj sjednici, nije usvojilo ni prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića za održavanje referenduma građana s pitanjem: "Da li Grad Zenica treba izdvojiti sredstva za rješavanje finansijske krize u JKP Zenicatrans-prevoz putnika".

Vijećnici su smatrali kako je oko pola miliona eura, koliko su procjene da će koštati referendum, "bacanje para".

Gradsko vijeće je 2019., kada su za takvu odluku glasali vijećnici svih stranaka, usvojilo zaključak o isplati iz rebalansa budžeta za 2019. godinu jednokratne podrške od 400.000 KM (200 hiljada eura), te još četiri mjeseca po 150.000 KM (75 hiljada eura), ali Gradska uprava nije do kraja 2019. godine izradila rebalans, pa ni taj zaključak nije realiziran.

Autobuska stanica Zenica od 31. decembra prošle godine ne prima autobuse, niti s nje polaze autobusi za druge gradove.

Gradska uprava Zenice je za javni gradski prijevoz privremeno angažovala privatna preduzeća "Babić Biss-tours" i "Prevoz putnika" Zavidovići.

XS
SM
MD
LG