Dostupni linkovi

Bukvarević: Registar boraca Federacije BiH krajem februara


Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida u Vladi Federacije BiH
Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida u Vladi Federacije BiH

Jedinstveni registar boraca u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH), u potpunosti će biti objavljen krajem februara, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa ministar za pitanja boraca i invalida u Vladi Federacije BiH, Salko Bukvarević, nakon što se u pojedinim medijima u petak pojavila informacija da je registar već objavljen na web stranici tog ministarstva.

Bukvarević je podsjetio da je dio podataka u tom registru objavljen u oktobru 2019., a potpuni registar bi trebalo da bude dopunjen do kraja ovog mjeseca.

“Taj posao privodimo kraju, vršimo određene kontrole i vrlo brzo će se i svi ti podaci naći na web stranici federalnog ministarstva. Naša procjena je da će do kraja februara biti objavljeni i ovi dopunjeni podaci”, rekao je Bukvarević za RSE.

On je naveo I kako ‘u skladu sa Zakonom o pravima demobilisanih boraca je jasno predviđeno da Federalno ministarstvo za pitanja boraca, pored podataka koji su objavljeni u oktobru mjesecu, objavi i pripadnost oružanoj formaciji’.

“Dakle, da li je neko bio pripadnik Armije Republike BiH (RBiH), MUP-a RBiH, HVO-a (Hrvatskog vijeća odbrane) ili je bio u jedinicama civilne zaštite, namjenske industrije, logističkih baza ili nekih drugih pratećih jedinica. Pored toga imamo i obavezu da upišemo i broj jedinice u kojoj je taj pripadnik oružanih snaga proveo posljednji period svog djelovanja u okviru oružanih snaga”, kazao je Bukvarević.

Tekst Zakona o pravima boraca usvojen je u august 2018. nakon što su demobilisani borci mjesecima protestovali ispred zgrade Parlamenta FBiH tražeći njegovo usvajanje.

Prethodno su ispred zgrade Vlade Federacije BiH formirali kamp.

Za provođenje Zakona je, kako to tvrde vlasti, potrebno oko sedam miliona eura.

XS
SM
MD
LG