Dostupni linkovi

Bivši borci ponovo na ulicama: Ovo je opomena svima


Protest bivših boraca ispred Parlamenta FBiH, Sarajevo
Protest bivših boraca ispred Parlamenta FBiH, Sarajevo

Bivši borci blokirali su u ponedjeljak nekoliko saobraćajnica u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) u znak upozorenja jer Komisija za usaglašavanje teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca neće zasjedati u utorak kako su borci tražili, već u četvrtak. Predsjednik Komisije i potpredsjednik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jasenko Tufekčić kaže kako nije cilj podleći pritisku, već naći najbolje rješenje.

Borci negoduju jer parlamentarci u FBiH nisu ispoštovali njihov zahtjev da za utorak sazovu Komisiju za usaglašavanje teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca koji je u različitom testu usvojen u oba doma parlamenta.

Komisija je sazvana za četvrtak, ali borci, kažu ne vjeruju, te su se odlučili na blokade. U kontinuitetu je blokiran autoput koji vodi ka graničnom prijelazu Bijača, a povremeno su prisutne blokade i drugih puteva.

"Ovo će biti opomena svima da se više ne igraju s nama. Nemamo više živaca, nemamo strpljenja", kaže jedan od demobilisanih boraca, Hamza Krkalić.

"Komisija nije mogla da se sastane ranije", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) njen predsjednik i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jasenko Tufekčić.

"Ne robujem ultimatumima ni rokovima i želja mi je da imamo prije svega najkvalitetnije rješenje kad je u pitanju predloženi tekst zakona", kaže Tufekčić.

Naveo je i kako se usaglašavanja mogu kretati samo u okviru onoga što je već usvojeno u Predstavničkom i Domu naroda FBiH.

"Možemo razgovarati samo o tekstovima koji su bili u parlamentarnoj proceduri, koji su je prošli, te o onome što se u njima nalazi. Sve o no što bi se probalo ugurati mimo toga neće piti vode, jer tako ne može ni proceduralno, a i protivzakonito i protivustavno je", rekao je Tufekčić.

Početkom naredne sedmice Tufekčić je najavio i sastanak s rukovodstvom oba doma Parlamenta FBiH, te čelnim ljudima Federacije BiH kako bi se, kaže došlo do najboljeg rješenja i termina za održavanje sjednica parlamenta na kojima bi zakon bio usvojen u identičnom tekstu.

No, borci nisu precizirali hoće li blokada biti okončana nakon što se održi zakazana sjednica Komisije ili će nastaviti sve dok Parlament ne usvoji jedinstven tekst Zakona.

Štrajkom glađu do boračkih prava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Drago Grbavac iz Udruženja "Zaboravljeni branitelji" kaže kako su nakon svega razočarani, te napominje kako je registar boraca za razliku od onog na papiru, u stvarnosti svakim danom sve manji.

"Ko nas zastupa ovdje? Nema ovdje nijednog našeg generala ni političara, a tražiće naše glasove za mjesec, dva dana, tapšaće nas po leđima i sve će o nama fino govoriti samo da im glas damo, a kad treba nešto uraditi neće da rade svoj posao. Ko je došao danas u Parlament, a danas imaju dnevnice? Mi dođemo svojim parama ovdje. Evo samo što nam čovjek ne umre, ko zna šta će biti s njim. Tako se dešava svaki dan, a njihov registar ima sve više ljudi. Nek objasne to. Puno je tu pitanja koje oni znaju i mogu riješiti. Ova bi država mogla biti Japan ili Švedska samo da ljudi rade svoj posao", riječi su Grbavca.

Borci traže svoja prava
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Tekst Zakona o pravima boraca usvojen je nakon što su demobilisani borci mjesecima protestirali ispred zgrade Parlamenta FBiH tražeći njegovo usvajanje.

Prethodno su ispred zgrade Vlade Federacije BiH formirali kamp u kome neki od njihovih predstavnika borave već više od godinu dana. No, kako nije usvojen u istom tekstu u oba Doma, već se razlikuje zbog raznih amandmana i dorada, neophodno je usaglasiti obje verzije, kako bi mogao stupiti na snagu 1. januara iduće godine.

Za provođenje Zakona je, kako to tvrde vlasti, potrebno oko sedam miliona eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG