Dostupni linkovi

Parlament FBiH usvojio Zakon o pravima demobilisanih boraca


Predstavnički dom Parlamenta FBiH, fotoarhiv
Predstavnički dom Parlamenta FBiH, fotoarhiv

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je nakon cjelodnevne rasprave usvojio Zakon o pravima demobilisanih boraca i pravima njihovih porodica sa uloženim amandmanima.

Sjednici je prisustvovalo 58 poslanika i svi su podržali zakon. Poslanici Stranke demokatske akcije (SDA) su podržali amandmane Socijaldemokratske partije BiH (SDP) iako su naveli da će njihovi amandmani ugroziti provođenje zakona.

SDA je predložio da se do kraja ovog mjeseca zakaže vanredna sjednica na kojoj će se razmatrati izmjene Zakona o igrama na sreću, kojim bi se trebalo definisati i finansiranje sporovodivosti svih segmenata ovog usvojenog zakona.

Suštinske amandmane na kojima su insistirali u borci uputio je SDP-ov Zukan Helez, ali su usvojeni i amandmani SDA poput onog da maksimalan iznos boračkog dodatka bude kao iznos minimalne penzije.

"Ključni zahtjevi su ispoštovani, a to je borački dodatak i objavljivanje registra boraca. Revizija finansiranja udruženja nisu prošla, jer to nije odgovaralo SDA, ali to ćemo naknadno rješavati. To će biti gotovo do kraja mandata. Predložio sam amandmanom da se finansiranje boračkih udruženja smanji sa 20 milion ana dva miliona, ali nije prošlo", kazao je Helez, što su borci s oduševljenjem prihvatili.

Usvojen je i amandman da se registar boraca mora objaviti u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovog zakona.

Ovoj sjednici nisu prisustvovali poslanici Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ).

Nakon što im je rečeno da je većina njihovih zahtjeva ispoštovana, borci su se razišli ispred zgrade Parlamenta FBiH.

XS
SM
MD
LG