Dostupni linkovi

Viši sud u Beogradu: Postupamo po molbi Bugarske u predmetu Vasileva


Sud u Beogradu
Sud u Beogradu

“Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu postupa po dopunskoj molbi Javnog tužilaštva Republike Bugarske, po nalogu datom u dopisu od 24. oktobra 2019.”, saopštio je taj sud na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da li je doneta odluka po zahtevu Bugarske za ekstradiciju bugarskog državljanina Cvetana Vasileva.

U odgovoru suda se navodi da se “sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu 3. decembra 2019. godine obratio zamolnim putem, preko Ministarstva pravde Srbije, nadležnim organima Republike Bugarske radi postupanja po dopunskoj molbi bugarskog Javnog tužilaštva”.

Državni tužilac Bugarske Ivan Gešev poslao je pisma Generalnom sekretarijatu Saveta Evrope i Evropskom komitetu za probleme kriminala u kojima kritikuje vlasti u Srbiji jer nisu odgovorile na zahtev Bugarske za izručenje Cvetana Vasileva, za kojim je Bugarska raspisala crvenu poternicu još 2014. godine.

Šef državnog tužilaštva takođe se obratio dopisima predsedniku Evropskog parlamenta i Evropske komisije Davidu-Mariji Sassoli i Ursuli von der Laien, "s obzirom na buduću procenu spremnosti Republike Srbije kao kandidata za članstvo u EU", saopštilo je bugarsko tužilaštvo.

Bugarski biznismen Cvetan Vasilev živi u Srbiji od 2014. godine, a protiv njega se u Bugarskoj vodi postupak zbog sumnje da je proneverio novac i doprineo najvećoj bankarskoj krizi u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG