Dostupni linkovi

Bugarska ponovo prijavila Srbiju evropskim institucijama


Državni tužilac Bugarske Ivan Gešev poslao je pisma Generalnom sekretarijatu Saveta Evrope i Evropskom komitetu za probleme kriminala
Državni tužilac Bugarske Ivan Gešev poslao je pisma Generalnom sekretarijatu Saveta Evrope i Evropskom komitetu za probleme kriminala

Državni tužilac Bugarske Ivan Gešev poslao je pisma Generalnom sekretarijatu Saveta Evrope i Evropskom komitetu za probleme kriminala u kojima kritikuje vlasti u Srbiji jer nisu odgovorile na zahtev Bugarske za izručenje državljanina te zemlje Cvetana Vasileva, za kojim je Bugarska raspisala crvenu poternicu još 2014. godine.

Šef državnog tužilaštva takođe se obratio dopisima predsedniku Evropskog parlamenta i Evropske komisije Davidu-Mariji Sassoli i Ursuli von der Laien, "s obzirom na buduću procenu spremnosti Republike Srbije kao kandidata za članstvo u EU", saopštilo je bugarsko tužilaštvo.

Bugarski biznismen Cvetan Vasilev živi u Srbiji od 2014. godine, a protiv njega se u Bugarskoj vodi postupak zbog sumnje da je proneverio novac i doprineo najvećoj bankarskoj krizi u toj zemlji.

Ni pet godina od zahteva Bugarske za izručenjem, Srbija nije donela pravosnažnu odluku o njegovoj ekstradiciji.

U Srbiji mu nije određen ni ekstradicioni pritvor, već mu je samo oduzet pasoš.

“Nepostojanje konačne presude nadležnih organa zamoljene države - Republike Srbije u ovom konkretnom slučaju, u vezi sa krivičnim postupkom koji protiv bugarskog državljanina Cvetana Vasileva vode bugarske vlasti, dovodi u pitanje efikasnu primenu Evropske konvencije o izručenju u razumnom roku", rekao je Gešev, ističući da su bugarske vlasti u Beograd poslale dva slična zahteva - u septembru 2014. i maju 2015. godine.

Generalni tužilac poslao je pismo i Višem sudu u Beogradu, ponovo obavestivši da zahtev za izručenje Vasileva još uvek važi.

"Iznenađeni smo kašnjenjem vaše odluke od gotovo 5 godina i 6 meseci od slanja našeg inicijalnog zahteva za izručenje bugarskog državljanina Cvetana Vasileva i više od 4 godine i 8 meseci od slanja dodatnog zahteva.

“Obaveštavamo vas da je takvo kašnjenje u prijemu odgovora zamoljene strane slučaj bez presedana u našoj praksi kao zemlje koja je podnela zahtev”, napisao je Gešev srpskim sudijama.

Ovo nije prvi slučaj u kojem je bugarsko tužilaštvo zatražilo pomoć od evropskih institucija u ovom slučaju. U februaru 2016. godine, tadašnji generalni tužilac Sotir Casarov takođe se žalio na srpske vlasti pred Generalnim sekretarijatom Saveta Evrope i Evropskim komitetom za probleme kriminala, pozivajući na primenu hitnih mera. Međutim, rezultata nije bilo.

XS
SM
MD
LG