Dostupni linkovi

Trump slavi oslobađajuću presudu, osuđuje političke protivnike


Američki predsjednik u obraćanju u Bijeloj kući
Američki predsjednik u obraćanju u Bijeloj kući

Američki predsjednik Donald Trump je dan nakon što ga je Senat oslobodio obje tačke optužbe održao govor u Bijeloj kući tokom kojeg je proslavio oslobađanje i, kako navodi Reuters, podcrtao činjenicu da je ostao na vlasti.

Trump koji se suočava sa bučnom predizbornom kampanjom pred punom prostorijom u kojoj su se nalazili republikanski zastupnici, članovi administracije i konzervativni predstavnici ponovio je kako su demokrate 'koruptivnim' naporima pokušali da potkopaju njegov predsjednički mandat.

"U životu sam činio loše stvari, priznat ću, ali ovo je krajnji rezultat", rekao je Trump dok je u rukama izdanje novina Washington Post sa naslovom 'Trump oslobođen'.

Republikanski Senat oslobodio je u srijedu Trumpa optužbi za zloupotrebu moći i ometanje rada Kongresa koje je protiv njega podnio Predstavnički dom Kongresa kojeg vode demokrate. Trump je treći američki predsjednik u historiji ove zemlje koji je prošao proces opoziva i bio oslobođen u Senatu.

U odvojenim glasanjima, oslobađajuću presudu za zloupotrebu položaja podržalo je 52 republikanska senatora. Svih 47 demokrata plus republikanac Mitt Romney stali su iza optužbe.

Oslobađajuću presudu za opstrukciju Kongresa podržalo je svih 53 republikanska senatora, dok je 47 demokrata bilo protiv.

Za odluku o Trampovom opozivu bila je potrebna dvotrećinska većina od 67 glasova, što znači da 20 republikanskih senatora podrži inicijativu Demokratske stranke, što je bila samo teoretska mogućnost.

U govoru u Bijeloj kući Trump je rekao da je proces opoziva bio "sramotan", ponovio da je to bila vrlo "nefer situacija".

"To ne treba da se ikad više dogodi nijednom predsjedniku. Mi smo prošli kroz pakao, što nije bilo fer. Nismo ništa loše uradili", rekao je američki predsjednik.

Dok je govorio, u Istočnoj sali u Bijeloj kući nalazile su se brojne njegove pristalice među njima i republikanski senatori koji su glasali za njegovo oslobađanje. Njegova porodica također je prisustvovala govoru, a Trump im se na kraju ispričao zbog toga što su, kako je rekao "moralo proći kroz truli, lažni proces koji su pokrenuli neki veoma loši i bolesni ljudi."

On je također izjavio da Republikanska stranka nikada nije bila više ujedinjena te je rekao kako predviđa da će ga zamah oslobađajuće presude odvesti do ponovne pobjede na izborima ovoga novembra.

Jedanaest demokratskih kandidata nalazi se u utrci za kandidata ove stranke koji će u novembru na predsjedničkim izborima izazvati aktuelnog američkog predsjednika.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG