Dostupni linkovi

Ambasade SAD i Velike Britanije pozivaju na dijalog u Crnoj Gori


Američka ambasada u Podgorici pozvala je sve strane u Crnoj Gori da se uključe u konstruktivni dijalog o Zakonu o vjerskim slobodama, kao i sve aktere da pokažu suzdržanost i izbjegnu bilo kakvu eskalaciju nasilja ili nasilne akte.

Sjedinjene Države, kako je navedeno u saopštenju, snažno podržavaju temeljne slobode poput slobode govora, udruživanja, okupljanja i prava pojedinaca da mirno uživaju slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja.

„Poštujemo, takođe, prava svih suverenih zemalja da donose i primjenjuju zakone u skladu sa demokratskim normama i bez stranog uplitanja“, navodi se u saopštenju američke ambasade u kome se dodaje, da se službenici ambasade redovno sastaju sa pojedincima iz svih djelova društva „u nastojanju da u potpunosti razumijemo pitanja važna za građane Crne Gore“.

Sjedinjene Države snažno podržavaju evroatlantske težnje Crne Gore i posvećene su njenoj dugoročnoj bezbjednosti i prosperitetu, rečeno je na kraju saopštenja.

Prethodno se oglasila i ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp koja je za Televiziju Crne Gore ocijenila da Vlada Crne Gore ima pravo da donosi zakone, ali i da je svaka država je dužna da osigura bezbjednost svojih građana i da zaštiti njihova osnovna prava.

Komentarišući Zakon o slobodi vjeroispovijesti i posljedice, ambasadorka Velike Britanije je kazala, da je najbolji način da se strane uključe u inkluzivni dijalog.

Neposredan povod za izjavu ambasadorke Kemp je bila najava Uprave policije da neće obezbjeđivati protestne litije u organizaciji Srpske pravoslavne crkve. Naknadno je Uprava policija saopštila da će obezbjeđivati samo skupove koji su prijavljeni u skladu sa zakonom.

Svakog četvrtka i nedjelje, širom Crne Gore se održavaju protestne crkvene litije, uperene protiv crnogorske vlasti i usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, za koji SPC smatra da diskriminiše pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori i njene vjernike.

Masovna litija SPC u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

XS
SM
MD
LG