Dostupni linkovi

Policija Crne Gore: Obezbjeđivaćemo litije u skladu sa zakonom


Direktor Uprave policije Veselin Veljović sa saradnicima tokom sastanka sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko – primorske
Direktor Uprave policije Veselin Veljović sa saradnicima tokom sastanka sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko – primorske

Direktor Uprave policije Veselin Veljović sa saradnicima je u četvrtak održao sastanak sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko – primorske.

Dogovorene su zajedničke obaveze i odgovornosti povodom javnih okupljanja – litija, koja se organizuju zbog nesalaganja sa usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Prepoznata odgovornost se odnosi na mir i bezbjednost svih građana.

Policija će u narednom periodu obezbjeđivati sve skupove prijavljene u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i utvrđenim procedurama.

Kako se navodi, odluka Uprave policije donijeta u srijedu, rezultat je sagledavanja prilika i ocjena rukovodilaca centara bezbjednosti jer Mitropolija crnogorsko – primorska i eparhije Srpske pravoslavne crkve nijesu prijavljavale javna okupljanja u skladu sa zakonom.

"Takođe, kako je saopšteno da crkvene strukture ne mogu kontrolisati okupljanje građana, ali i na osnovu konkretnih saznanja koja smo dobijali sa terena, zaključak starješina je bio logičan i saopšteni stavovi su u duhu obaveza propisanih procedura", kaže se u saopštenju.

Policija je navela da je sigurnost države i bezbjednost građana zajednički interes kao i ostvarivanje demokratskih prava svakog pojedinca.

Ranije u srijedu iz policije saopšteno da od četvrtka njeni pripadnici više neće obezbjeđivati litije, te da će svu odgovornost za eventualne incidente snositi organizatori. Iz Crkve su i pored negodovanja zbog ove odluke saopštili da će nastaviti molitvena okupljanja, koja se u skoro svim gradovima Crne Gore organizuju četvrtkom i nedjeljom.

Kako su naveli u Upravi policije, u najvećem broju slučajeva dosadašnji skupovi nijesu prijavljeni shodno Zakonu o javnim okupljanjima, te je policija pokazala visok prag tolerancije i skupove tretirala kao spontana javna okupljanja ulažući pune kapacitete na čuvanju stabinog reda i mira.

Vec duže od mjesec dana Mitroploija SPC organizuje masovne litije u gotovo svim gradovima Crne Gore, u znak protesta zbog usvajanja (27. decembra) Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim se između ostalog predviđa da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad objektima i imovinom izgrađenim do 1918. godine, a u suprotnom će se ta imovina smatrati državnom.

XS
SM
MD
LG