Dostupni linkovi

Tramp: Palestinska država sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu


Donald Trump i Benjamin Netanyahu
Donald Trump i Benjamin Netanyahu

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) predložio je uspostavljanje palestinske države sa glavnim gradom u delovima Istočnog Jerusalima, istakavši da je to situacija u kojoj “dobijaju obe strane”.

Taj predlog je okosnica mirovnog plana za Bliski Istok, kojeg je Tramp objavio u Vašingtonu u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Benjamin Netanyahu).

"Danas Izrael čini veliki korak ka miru", rekao je Tramp dok je pored Netanjahua iznosio plan za okončanje višedecenijskog izraelsko-palestinskog sukoba.

Dodao je da je palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u pismu obavestio o planu tražeći njegovu podršku, a agencija Frans pres (AFP) javlja da su Palestinci već odbacili Trampov predlog.

Na Trampovom predstavljanju plana nije bilo palestinskih zvaničnika, a agencije javljaju da su predstavljanju prisustvovali ambasadori Omana, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Nazivajući plan "istorijskom šansom" za Palestince da ostvare nezavisnu državu, Tramp je dodao da bi to mogla biti "poslednja prilika koju će ikada imati".

"Palestinci su zaslužili daleko bolji život", rekao je Tramp.

Šta predviđa plan?

Agencija AP javlja da plan više nego udvostručuje teritoriju koja je trenutno pod palestinskom kontrolom, ali priznaje izraelski suverenitet nad jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

Mirovni plan na 50 strana predviđa i četvorogodišnje zamrzavanje nove izraelske gradnje naselja, dok budu trajali pregovori o detaljima sveobuhvatnog sporazuma.

"Jerusalim će ostati izraelska nepodeljena prestonica", naglasio je Tramp.

On je, izlažući plan, naveo da je vreme da se "završi tužno poglavlje istorije".

U međuvremenu je Bela kuća objavila i kartu sa predloženim granicama buduće izraelske i palestinske države, javlja AFP.

Karta prikazuje područje Zapadne obale, koje sadrži oko 15 izraelskih naselja, a koje je sa pojasom Gaze povezano tunelom.

Bela kuća je saopštila da bi, prema Trampovom planu, buduća palestinska država bila demilitarizovana teritorija.

"Vizija je demilitarizovana palestinska država koja je u miru sa Izraelom, dok Izrael zadržava bezbednosnu odgovornost zapadno od reke Jordan", navodi se u saopštenju.

Reakcije Izraela i Palestine

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da plan Trampove administracije predstavlja "realan put" za postizanje trajnog mira u regiji.

"Danas ste zacrtali sjajnu budućnost za Izraelce, Palestince i region, predstavljajući realni put ka trajnom miru", rekao je Netanjahu.

Netanjahu je pojasnio da američki mirovni plan predviđa da se predložena palestinska prestonica nalazi u Abu Disu, kvartu na periferiji Jerusalima.

"Izrael nudi na kraju procesa Palestincima uslovni, ograničeni suverenitet", rekao je Netanjahu.

Sa druge strane, visoki zvaničnik palestinske ekstremističke organizacije Hamas Kalil al Haja izjavio je da Hamas odbacuje predlog, nazivajući ga "zaverom SAD i Izraela".

"Odbacujemo ovaj dogovor. Nećemo prihvatiti bilo kakvu zamenu za Jerusalim kao prestonicu palestinske države," izjavio je Haja za AFP.

"Upozoravamo svet da ne pristaje na ovaj dogovor, jer ga odbacujemo kao palestinski narod i odupiraćemo se u svim oblicima", rekao je on.

A palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je "hiljadu ne" Trampovom mirovnom planu.

"Posle gluposti koju smo čuli danas, kažemo hiljadu ne 'šamaru veka’", rekao je Abas i dodao da su Palestinci i dalje posvećeni „okončanju izraelske okupacije i uspostavljanju države sa njenim glavnim gradom u istočnom Jerusalimu“.

Reakcije iz sveta

Velika Britanija je pozvala izraelske i palestinske lidere da razmotre plan SAD, izjavio je ministar spoljnih poslova Dominik Raab.

"Ovo je očigledno ozbiljan predlog, koji odražava veliko vreme i trud", izjavio je Raab.

„Samo lideri Izraela i palestinskih teritorija mogu odrediti da li ovi predlozi mogu da zadovolje potrebe i aspiracije ljudi koje predstavljaju. Mi ih ohrabrujemo da ove planove uzmu u obzir i pošteno razmotre i da odrede da li će im ovo možda biti prvi korak na putu pregovora“, rekao je Raab, a prenosi Rojters.

Na razmatranje Trampovog mirovnog plana pozvao je i Egipat.

"Egipat poziva dve relevantne strane da pažljivo i temeljno razmotre američku viziju, kako bi postigli mir i otvorene kanale dijaloga pod američkim okriljem, kako bi se pregovori nastavili", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Egipta.

Turska je odbacila Trampov plan karakteršući ga kao pokušaj krađe palestinskih zemalja i umanjivanje mogućnosti za uspostavljanje palestinske države zajedno s Izraelom. "Ovaj plan je plan aneksije čiji je cilj ubistvo rešenja o dve države i krađa palestinskih zemalja", navodi tursko ministarstvo inostranih poslova.

XS
SM
MD
LG