Dostupni linkovi

Banjaluka: Počelo suđenje za ubistvo Slaviše Krunića


Dovođenje optuženih u sud, Banjaluka, 6. februar 2020.
Dovođenje optuženih u sud, Banjaluka, 6. februar 2020.

Pred Okružnim sudom u Banjaluci u četvrtak je počelo suđenje optuženima za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog pratioca Žarka Pavlovića.

Slaviša Krunić i jedan od njegovih pratilaca Žarko Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019.godine u mjestu Glamočani kod Banjaluke.

Krunić je bio vlasnik više preduzeća, između ostalih, lanca pekara "Žitopeka" i agencije za obezbjeđenje objekata "Sector Security".

Za krivično djelo "teško ubistvo" optuženi su Benedi Đukanović, Emilio Baldo i Rodoljub Gajić. Đukanović i Baldo terete se da su u vremenu od početka 2019. godine do 22. aprila 2019. godine, na području opštine Laktaši, (kod Banjaluke) zajedno sa Željkom Kovačevićem, koji je poginuo prilikom napada na Krunića, organizovali i izvršili ubistvo Slaviše Krunića u blizini njegove porodične kuće u naselju Glamočani.

U optužnici se navodi da je "ubistvo izvršeno na način da su sačekali vozilo kojim se Krunić kretao i u trenutku smanjenja brzine kretanja vozila otvorili rafalnu paljbu iz automatskog oružja i nanijeli teške povrede opasne po život Slaviši Kruniću i njegovom obezbjeđenju, od kojih su Krunić i jedan radnik obezbjeđenja preminuli, dok je drugi radnik obezbjeđenja teško ranjen˝.

Optužnica Rodoljuba Gajića, zaposlenog u firmi „Sector Security“, koja je bila u vlasništvu ubijenog Krunića, koji je bio angažovan i na poslovima ličnog obezbjeđenja supruge i djece oštećenog Krunića, "tereti za pomaganje u izvršenju ovog krivičnog djela".

U optužnici se navodi da je Gajić "osumnjičenima za ubistvo odavao informacije koje su mu bile poznate i dostupne, a tiču se kretanja i navika oštećenog Krunića, koje je u više navrata, putem telefona ili u neposrednim kontaktima saopštavao Kovačević Željku, znajući da će isti lištiti života Slavišu Krunića, a koji mu je za pružene informacije obećao oprostiti novčani dug kojeg je Gajić imao prema njemu".

Optužnicu je podiglo Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

Za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora u trajanju od 25 do 40 godina.

Suđenje je, odlukom suda, zatvoreno za javnost.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini i britanski ambasador u BiH Matthew Field na društvenim mrežama su 23. aprila 2019. pozvali na brzu istragu.

Krunić je za Radio Slobodna Evropa 2010. godine ispričao kako su u njegovoj komaniji Sector Security direktori ljudi koji su "prije 15 godina pucali jedni na druge", misleći na ratni period u BiH.

XS
SM
MD
LG