Dostupni linkovi

Telekom Srbija traži da besplatno emituje N1 dok traju pregovori


"Telekom će emitovati televiziju N1 ukoliko nam vlasnici te televizije dozvole da je emitujemo besplatno dok traju pregovori", rekao je generalni direktor Telekoma Predrag Ćulibrk.

"Pošto tvrdite i svakodnevno ponavljate da postoji izraženi javni interes da ljudi u Srbiji gledaju N1, za sve korisnike Telekoma i Supernove emitovaćemo ga besplatno, sve dok traju pregovori. Ovom našom ponudom 800.000 domaćinstava dobija mogućnost da gleda N1, što je četiri puta više u odnosu na period od pre 17. januara", kazao je Ćulibrk na konferenciji za novinare u Beogradu koja je trajala svega nekoliko minuta i na kojoj nisu bila dozvoljena pitanja.

Ćulibrk je ponudu kompanije United Media o distribuciji kanala N1 po ceni od 0,4 evra po korisniku, ocenio kao "reketiranje", iznoseći kontraponudu Telekoma.

Telekom svojom ponudom, kako je rekao, potvrđuje da iza poteza te kompanije "nema nikakve politike".

Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju Telekom Srbija grupe, naveo je da bi oni na Telekomu i Supernovi pustili N1 kada bi dobili dozvolu od "Junajted medije" i da bi ta televizija u roku od 72 sata došla do 800.000 domaćinstava i tako bi došli do četiri puta više gledalaca nego što su imali do sada.

Predstavnici Telekoma su rekli da na pitanja neće da odgovaraju "jer žele prvo da sačekaju odgovor kompanije United media".

Kablovski operator "Supernova", deo Telekom grupe koja je u većinskom vlasništvu države Srbije, od 18. januara ne emituje kanale Junajted medije, usled neobnavljanja ugovora koji je istekao 31. decembra 2019. godine.

Telekom je tvrdio da je cena previsoka, nakon čega je Junajted medija javno objavila svoju ponudu u kojoj je ponuđeno emitovanje N1 televizije po ceni od 0,4 evra po korisniku, u naredne tri godine.

Televizija N1 je u međuvremenu pokrenula kampanju "Da se vidi N1", sa zahtevom da se program te kablovske televizije vidi u svim kablovskim sistemima uključujući i one koje kontroliše država, poput Telekoma. U kampanju su se uključile i javne ličnosti i građani.

Podsetimo da je ranije, 1. decembra 2019. godine, i PoštaNET, koja je deo javnog preduzeća Pošta Srbije, takođe prekinuo emitovanje kanala "Junajted medije" jer je ugovor o distribuciji istekao, a rukovodstvo Pošte, kako je tada saopštila "Junajted medija", "nije bilo zainteresovano za produženje"ugovora.

"United media" je tada saopštila da je 90.000 domaćinstava time ostalo bez mogućnosti da vesti prati na televiziji N1.

Televizija N1 navodi da je u poslednja dva meseca, usled isključivanja iz ponude državnih operatora, izgubila mogućnost da dopre do ukupno oko milion potencijalnih gledalaca.

Ovim povodom oglasila se i Misija OEBS-a u Srbiji, koja je navela da pomno prate pitanje spora između kompanija Telekom i Supernova sa jedne i United media sa druge strane i da je spremna da se sastane sa svim stranama koje su "uključene kako bi od njih saznali više o izvorima njihove zabrinutosti", saopštila je ta misija.

XS
SM
MD
LG