Dostupni linkovi

Evropska komisija o kablovskim operaterima u Srbiji: Medijski pluralizam se mora povećavati


Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero je naglasila da ova institucija žali što je spor između kablovskih operatera u Srbiji doveo do smanjenja pristupa građana Srbije slobodnim medijima, “uključujući N1 televiziju”.

“Mislimo da se medijski pluralizam mora povećavati, a ne smanjvati i nadamo se da će se fer i ravnomernom primenom zakona - naći rešenje", izjavila je portparolka EK.

Ona je potvrdila da Evropska komisija prati situaciju nastalu nakon spora između kompanija Telekom i Supernova sa jedne i Junajted medija sa druge strane.

Ana Pisonero je poručila da je na nadležnim institucijama za zaštitu konkurencije u Srbiji, da istraže da li je prekršen neki zakon koji se tiče slobode govora i medijskog pluralizma.

"U kontekstu primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Komisija pomno prati da li su primenjeni propisi, i na koji način, ali takođe i posledice koje proizlaze iz navedene situacije, po ambijent slobode govora i medijskog pluralizma. Ovo su dve glavne brige Evropske unije", izjavila je portaprolka Evropske komisije.

Kablovski operator „Supernova“, deo Telekom grupe koja je u većinskom vlasništvu države Srbije, od 18. januara ne emituje kanale Junajted medije u čijoj je ponudi i kanal N1, usled neobnavljanja ugovora koji je istekao 31. decembra 2019. godine.

XS
SM
MD
LG