Dostupni linkovi

Srebrenica: Roditelji traže da se utvrdi odgovornost nakon veličanja četnika u školi


Protest roditelja djece bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici
Protest roditelja djece bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice večeras su održali drugi sastanak povodom diskriminacije učenika koji pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici, u kojoj je 27. januara proslavljena slava "Sveti Sava", a na društvenim mrežama su se pojavile fotografije učenika koji u prostorijama škole veličaju četnike, prenosi Fena.

Roditelji traže od Uprave škole da se utvrdi odgovornost i da se saopći kako je došlo do incidenta, ko je odgovoran i ko je manipulisao djecom.

Predstavnik roditelja djece bošnjačke nacionalnosti Mirnes Zahirović kazao je da su odlučni da istraju u borbi za prava učenika koja pohađaju tu školu.

„ Zaključili smo da ćemo sačekati neki rok koji je predviđen za odgovor na naše zahtjeve od organa Uprave. Ukoliko ne bude adekvatne reakcije ili uvažavanja naših zahtjeva, mi ćemo ponoviti protest. Nisam optimističan da će naši zahtjevi biti ispunjeni. Ipak čekat ćemo 6. februar kada je planirano zasjedanje Komisije koju je imenovala Skupštine Opštine Srebrenica“, istakao je Zahirović.

Na prethodnoj tematskoj sjednici Skupštine formirana je Komisija koja ima zadatak da sačini izvještaj, predloži rješenja te dostavi izvještaj Skupštini Opštine Srebrenica koji će biti razmatran na prvoj narednoj sjednici. Izvještaj Komisije će obuhvatiti probleme na koje su ukazali roditelji djece u svojim zahtjevima.

Nermin Alivuković, član školskog odbora Prve osnovne škole i član komisije koju je formirala Skupštine Opštine Srebrenica, kaže da su roditelji uputilli određene zahtjeve na razne adrese institucija.

„Danas se javila jedna ideja o pokretanju apelacije pred Ustavnim sudom BiH kada je u pitanju zakon o osnovnom obrazovanju koji se odnosi na slavu "Svetog Save", odnosno 27. januar. Mi ćemo svakako u narednom periodu vidjeti da li je to Vijeće naroda, odnosno predstavnici bošnjačkog naroda ili član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda da tu apelaciju podnese pred Ustavnim sudom BiH kako bi se osporio taj član“, kazao je Alivuković.

Jedan od roditelja, Damir Peštalić kaže da njihova borba traje već dugo vremena.

„Voljeli bismo da se taj problem riješi na lokalnom nivou i da mi iz Srebrenice pošaljemo čitavom svijetu sliku da je moguće riješiti probleme djece koja su diskriminisana. To je naš cilj i da bude škola svih nas bez obzira na nacionalnost djece“, naglasio je Peštalić.

XS
SM
MD
LG