Dostupni linkovi

Protest roditelja i đaka ispred škole u Srebrenici


Protest je trajao jedan školski čas
Protest je trajao jedan školski čas

Oko 300 roditelja i učenika Prve osnovne škole Srebrenica održalo je u srijedu ujutro mirni protest ispred zgrade škole jer su htjeli, kako su naveli, da "odgovore na širenje mržnje, fašizma i nacionalizma u objektima škole".

“Ovo je protest upozorenja na kršenje dječjih prava i diskriminaciju koja se događa u školi", izjavio je Mirnes Zahirović, predstavnik roditelja.

"Braća četnici" komentar je ispod fotografije devetorice dječaka uzrasta od sedmog do devetog Prve osnovne škole u Srebrenici, na kojoj su sa šubarama i uz podignuta tri prsta, nakon završene priredbe u školi povodom školske krsne slave Sveti Sava, u ponedjeljak, 27. januara.

Bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković naveo je na svom Facebook profilu kako su učenici fotografiju objavili na Instagramu, a post je zabilježio jedan od učenika.

Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao potvrditi autentičnost objavljene fotografije sa Instagrama.

Učenici bošnjačke nacionalnosti izostali su u srijedu ujutro sa prvog časa.

Mirnes Zahirović, predstavnik roditelja predao je Sekretarijatu škole sedam zaključaka u kojima se, između ostalog, zahtijeva utvrđivanje odgovornosti rukovodstva škole zbog incidenta na obilježavanju krsne slave škole.

Jedan od zahtjeva je da se formira legalni savjet roditelja osnovne škole, na kojem, kako kažu, roditelji Bošnjaka nisu ranije pozivani na sastanke.

Pored toga, zahtijeva se i sastanak sa rukovodstvom škole kako bi se, kako su naveli, ‘smirila situacija’. Za ispunjenje zahtjeva dat je rok od sedam dana.

Djeca na putu u školu u vrijeme protesta
Djeca na putu u školu u vrijeme protesta

Dragi Jovanović, direktor Prve osnovne škole Srebrenica za Radio Slobodna Evropa je izjavio da je upoznat da su roditelji predali zahtjev, ali da ne zna šta je sadržaj.

“Djeca su bespotrebno uvučena u politiku”, izjavio je Jovanović za RSE.

Protest ispred škole u Srebrenici trajao je jedan školski čas.

XS
SM
MD
LG