Dostupni linkovi

Poslanica Marinika Tepić predala Tužilaštvu dokumenta o 'Krušiku'


Potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde Marinika Tepić
Potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde Marinika Tepić

Narodna poslanica i potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde Marinika Tepić predala je na pisarnici Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu dokumentaciju za tužiteljku Zagorku Dolovac koja, kako je navela, ukazuje na "ozbiljne indicije" da su počinjena krivična dela na štetu vojne industrije.

Dokumenta koja je donela odnose se na aferu „Krušik“, odnosno na potencijalnu zloupotrebu sa trgovinom oružja u istoimenoj fabrici namenske industrije u gradu Valjevu, a sa kojima se u vezu dovodi i Branko Stefanović, otac ministra policije Srbije Nebojše Stefanovića.

Tepić je na konferenciji za medije, ispred zgrade Tužilaštva, izjavila da dokumenta koja je donela pokazuju da postoje indicije da su u potencijalna krivična dela umešani i predsednik države Aleksandar Vučić i drugi iz „državnog i partijskog vrha“.

"Čini se da gospođa tužiteljka Zagorka Dolovac ne čita sredstva javnog informisanja, verovatno ne čuje ni ono što ja kao poslanica govorim već šest meseci", rekla je Tepić, dodavši da je zbog toga prikupila sav materijal, koji uključuje informacije iz medija, kao i podatke do kojih je, kako je rekla, sama došla, zatim dokumenta Narodne banke Srbije, izveštaje Državne revizorske institucije.

"Došla sam na noge Dolovac u nadi da ovde ima još poštenih, profesionalnih tužilaca", rekla je Tepić, koja je istovremeno optužila tužiteljku Zagorku Dolovac da „mesecima na reaguje na informacije u medijima i na dokumenta koje je ona prikupila i predstavila javnosti“.

Afera 'Krušik': Otvorena pitanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:22 0:00

Tepić je podsetila i na slučaj uzbunjivača Aleksandra Obradovića koji je prvi ukazao na potencijalne malverzacije u „Krušiku“, kao i na njegovo hapšenje, a od državnih organa je zatražila hitno reagovanje povodom svih javno iznetih informacija o tom slučaju i mogućim malverzacijama.

Podsetimo, Aleksandar Obradović uhapšen je 18. septembra 2019. godine na svom radnom mestu, u fabrici namenske industrije "Krušik" u Valjevu pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne, jer je novinarima dostavio dokumentaciju iz koje se vidi da je firma GIM koju je zastupao Branko Stefanović po povlašćenim cenama kupovala oružje iz Krušika.

Viši sud u Beogradu je posle deset dana preinačio tu odluku, uvažavajući žalbu tužilaštva, i odredio mu pritvor. Nakon toga, Obradović je prebačen u Centralni zatvor u Beogradu. Javnost je za njegovo hapšenje saznala tri nedelje kasnije.

Odlukom Višeg suda od 14. oktobra Obradović se iz zatvorskog vraća u kućni pritvor gde ostaje tri meseca.

XS
SM
MD
LG