Dostupni linkovi

Teheran 'spreman na saradnju sa EU' u vezi sa nuklearnim sporazumom


Iranski nuklearni vodeni reaktor, decembar 2019

Iran je spreman na saradnju sa Evropskom unijom (EU) o pitanjima u vezi sa nuklearnim sporazumom postignutim 2015. godine, rekao je 3. februara iranski predsjednik Hasan Rohani (Hassan Rouhani).

Rohani je komentar iznio na sastanku sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom (Josep Borrell) u Teheranu.

Prema sporazumu postignutom 2015. godine između Irana i svjetskih sila Teheran se saglasio da će ograničiti svoj nuklearni program a zauzvrat će biti ukinute sankcije, ali su se Sjedinjene Države 2018. godine povukle i potom ponovo uvele sankcije Iranu.

"Iran je i dalje spreman za saradnju sa EU u rješavanju pitanja i kad god suprotna strana bude poštovala svoje obaveze, Teheran će učiniti isto", naglasio je Rohani.

Iran je 2019. godine počeo da smanjuje poštovanje obaveza prema sporazumu kako bi zaštitio svoju ekonomiju od američkih sankcija.

Iranski zvaničnici naveli su da su svi njihovi postupci bili u okvirima sporazuma i da se mogu poništiti, te da program još nadziru inspektori iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA/).

Međutim, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, koje su uz SAD, Rusiju i Kinu postigle dogovor sa Iranom, prošlog mjeseca su saopštile da je Teheran prekršio dogovor i pokrenule su mehanizam za rješavanje spora čime bi slučaj mogao da bude vraćen pred Savjet bezbjednosti UN i postoji mogućnost obnove sankcija.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG