Dostupni linkovi

Nove američke sankcije Iranu


Nuklearni reaktor južno od Teherana
Nuklearni reaktor južno od Teherana

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa saopštila je u četvrtak da će dopustiti ruskim, kineskim i evropskim kompanijama da rade na iranskim nuklearnim lokacijama kako bi otežali Iranu da proizvodi nuklearno naoružanje, prenosi Reuters.

No također su uveli sankcije iranskoj Organizaciji za atomsku energiju (AEOI) i njenom šefu, potez koji su iz ove organizacije opisali kao znak očaja Washingtona.

Trumpova administracija koja se 2018. godine povukla iz iranskog nuklearnog sporazuma koje su svjetske sile postigle 2015. godine sa ovom zemljom te ponovo nametnula ekonomske sankcije Teheranu, dopustiti će nastavak posla time što će se odreći sankcija koje kažnjavaju neameričke kompanije koje rade sa iranskom Organizacijom za atomsku energiju.

Ovaj potez dolazi par sedmica nakon što su Iran i Sjedinjene Države došle pred ivicu sukoba kada je u američkom napadu dronom ubijen iranski general Qassem Soleimani.

Prema sporazumu iz 2015. godine između Irana i šest svjetskih sila - Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Država, Teheran je pristao da ograniči svoj nuklearni program u zamjenu za američko podizanje ekonomskih sankcija koje su osakatile gospodarstvo ove zemlje. No 2018. godine SAD su napustile sporazum i ponovo nametnule niz sankcija Iranu.

Novi paket sankcija odnosi se također i na Ali Akbar Salehija, šefa AEOI-ja kao i cijelu Oranizaciju za atomsku energiju.

Posljednja odluka o sankcijama imala bi uticaj na iranski civilni nuklearni program jer on ima operativnu kontrolu nad programom, uključujući kupovinu dijelova za nuklearne objekte.

XS
SM
MD
LG