Dostupni linkovi

Bocan-Harčenko: Bez Rusije i Saveta bezbednosti nema dogovora o Kosovu


Aleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da će se Rusija uključiti u pregovore o Kosovu ako dobije poziv Beograda, ali i da bez Rusije i odobrenja Saveta bezbednosti dogovor ne dolazi u obzir.

On je za Blic rekao da je Rusija uvek bila za nastavak razgovora i da zabrinjava želja za brzim rešenjem, jer bi se došlo do osetnog napretka i kompromisa ako bi bilo više vremena.

On je rekao da se o eventualnoj razmeni teritorija više priča u medijima, a da zvanično takvog predloga nije bilo.

Ambasador Rusije je rekao da nisu tačne kritike da Rusija ne želi rešenja da bi kroz Srbiju zadržala uticaj na region, i dodao da je interes Rusije "uvek bio i ostaje nastavak, u ovom slučaju obnavljanje, razgovora".

"Ako međunarodna zajednica želi da napravi pozitivan i značajan doprinos mora da izvuče pouke iz onog šta je bilo, kao i da razume sadašnju situaciju koja ne odgovara nikome ni u regionu, ni u Evropi, niti Vašingtonu", rekao je Bocan-Harčenko i dodao da "celokupni razgovori moraju da budu vraćeni na temelj Rezolucije 1244".

Upitan o špijunskoj aferi koju je pokrenuo snimak ruskog obaveštajca kako daje novac pripadniku Vojske Srbije u penziji, Bocan-Harčenko je rekao da je "sve to iza nas".

"Posle toga smo odmah krenuli dalje. Dijalog na najvišem nivou, između predsednika Vučića i predsednika Putina, bio je o našim planovima za budućnost, niko se nije vraćao u prošlost. Sada je to još dalja prošlost", rekao je Bocan-Harčenko.

XS
SM
MD
LG