Dostupni linkovi

Mitropolit Amfilohije: Zakon usvojen zbog 'pohlepe nekih ljudi'


Montenegro--Metropolitan Amfilohije, Podgorica, January 26, 2020
Montenegro--Metropolitan Amfilohije, Podgorica, January 26, 2020

Povodom poziva crnogorskog premijera Duška Markovića Mitropoliji crnogorsko primorskoj da razgovaraju o zaključenju temeljnog ugovora, Mitropolit Amfilohije je u intervjuu za nedeljnik Vreme rekao kako "smatra da sad nije vrijeme za priču o ugovoru, ukoliko crkva ne prepozna spremnost Vlade da djeluje protiv spornih djelova teksta zakona”.

Mitropolit Amfilohije kaže da “pored takvog zakona, svaki ugovor, makar bio satkan i od najboljih pravnih formulacija, ne bi imao nikakvo pozitivno dejstvo na odnose Crkve i države”.

On je rekao i da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen zbog "pohlepe nekih ljudi i zbog njihovog osjećaja da je polička volja veća i jača od svih prethodnih donijetih zakona".

Podsjetimo, prije dva dana je crnogorski premijer Duško Marković pozvao mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, navodeći da je taj pravni akt stupio na snagu i da rokovi za njegovu primjenu teku.

Marković je u pismu upućenom Amfilohiju naveo da je Vlada spremna da još jednom zajednički sagledaju najbolja rješenja za primjenu članova 62, 63 i 64 Zakona i da dijalogom i moguće konsenzusom otklone svaku dilemu i sumnju oko korišćenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduće namjene.

On je kazao da je Vlada spremna da počne dijalog o pripremi temeljnog ugovora o uređenju međusobnih odnosa.

Crnogorski zvaničnici su ranije u više navrata saopštavali da Temeljni ugovor sa SPC u Crnoj Gori, Vlada do sada nije mogla da potpiše zbog toga što ta crkva decenijama nije htjela da svoje eparhije i organizaciju prijavi u skladu sa Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica Crne Gore iz 1977. godine, zbog čega, kako su ocijenili, nije ni imala pravni subjektivitet na osnovu tog zakona.

Pitanje registracije i pravnog statusa drugih vjerskih zajednica u Crnoj Gori regulisano je posebnim ugovorima koje je država potpisala sa Katoličkom crkvom, islamskom i jevrejskom zajednicom.

XS
SM
MD
LG