Dostupni linkovi

Pompeo: Američka podrška Ukrajini nepokolebljiva


Američki državni sekretar Majk Pompeo i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski
Američki državni sekretar Majk Pompeo i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski

Šef američke diplomatije Majk Pompeo izjavio je danas u Kijevu da je američka podrška Ukrajini nepokolobljiva, a njegova poseta dolazi usred procesa opoziva američkog predsednika Donalda Trampa pokrenutog upravo zbog ukrajinske afere.

"Danas sam ovde sa jasnom porukom: SAD smatraju hrabrom ukrajinsku borbu za slobodu, demokratiju i prosperitet. Naša podrška biće nepokolebljiva", rekao je Pompeo nakon sastanka saukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Pompeo je izjavio da moguća poseta Zelenskog Beloj kući nije uslovljena otvaranjem istrage protiv Hantera Bajdena, sina bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim naglasio da će Kijev i Vašington dogovoriti odgovarajuće vreme za posetu.

Zelenski je negirao sugestije da je pitanje opoziva predsednika Donalda Trampa pokvarilo odnose između dve zemlje.

On je kazao da je frustriran zbog ovog pitanja koje se često postavlja. Zelenski je ponovo negirao da je Tramp vršio pritisak na njega da pokrene istragu Bajdenovih.

"Pitao sam se kada će ovo pitanje biti postavljeno. Kada razgovaramo sa SAD-om, uvek se postavlja pitanje impičmenta predsednika Trampa," istakao je Zelenski.

"Čini mi se iskreno da, naprotiv, postoje veoma dobri odnosi između naše dve zemlje, ne samo na rečima. SAD podržavaju i brane Ukrajinu."

Zelenski je zatražio od SAD da se više uključe u rešavanje konflikta u istočnoj Ukrajini gde se od 2014. godine vode borbe između ukrajinskih snaga bezbednosti i proruskih pobunjenika.

"Izrazio sam nadu da će se SAD aktivnije uključiti u mirovni proces na istoku Ukrajine i u (oslobađanju) Krima", rekao je ukrajinski predsednik.

Tramp je zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 391 milion dolara, neposredno pre telefonskog razgovora sa Zelenskim 25. jula prošle godine, zbog čega su ga većinske demokrate u Predstavničkom domu optužile da je zloupotrebio američku spoljnu politiku za ličnu političku dobit.

Pomenuta vojna pomoć je odmrznuta u septembru nakon sve učestalijih kritika na račun Trampa da ju je koristio za vršenje pritiska na Kijev da istraži Bajdenove.

Predstavnički dom je opozvao Trampa krajem decembra i po optužbi za ometanje Kongresa u istrazi ovog slučaja.

XS
SM
MD
LG