Dostupni linkovi

Borel stigao u Beograd


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom (Josep Borrell), Beograd, 31 januar 2020.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom (Josep Borrell), Beograd, 31 januar 2020.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel (Josep Borrell) stigao je u petak u prvu zvaničnu posetu Srbiji kao šef evropske diplomatije.

Borela je aedrodromu "Nikola Tesla“ dočekao šef diplomatije Ivica Dačić koji mu je "poželeo uspešne sastanke", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Nakon toga Borel se u zgradi Predsedništva sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega će se dvojica zvaničnika obratiti javnosti.

Šef evropske diplomatije će se tokom dana sastati sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i srpskim kolegom Dačićem.

Susret sa opozicijom

Kako je naknadno saopšteno, Borel će u Beogradu održati sastanak i sa predstavnicima opozicionog Saveza za Srbiju, Pokreta slobodnih građana i drugim opozicionim strankama.

Borel je nekadašnji ministar inostranih poslova Španije, jedne od pet država koja nije priznala pre dvanest godina proglašenu nezavisnost Kosova. Nasuprot tome 23 države članice su priznale nezavisnu kosovsku državu.

U Srbiji je u svojstvu španskog šefa diplomatije bio marta 2019. godine.

Borel: Kosovo i Katalonija nisu za poređenje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00


On u Srbiju dolazi dan nakon što se sastao sa političkim akterima na Kosovu, gde je poručio da je došao kako bi ponudio posredovanje u dijalogu između Kosova i Srbije.

"Došao sam ovde, predsedniče, da ponudim našu saradnju za posredovanje u dijalogu između vas i Srbije", izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku u obraćanju medijima zajedno sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem (Hashim Thaci), sa kojim se prethodno sastao.

Na pitanje novinara da li je EU van priče po pitanju postizanja dogovora o avio liniji i železnici između Prištine i Beograda, u kojem posreduje američki ambasador u Berlinu Ričard Grenela (Richard Grenell), Borel je odgovorio da deluje da "Amerikanci imaju puno planova".

"Mi smo bili mnogo angažovani na Kosovu i potrošili smo milijardu evra za Kosovo. Ja nisam ovde da bi se takmičio sa Amerikancima, mi ćemo raditi zajedno i neće biti razlika među nama da bi rešili probleme. Nismo ovde da jedni druge krivimo, nismo daleko u ovom procesu, ali smo u njega uključeni. Mi možda nismo tako glasni ali smo uključeni u ovaj proces", rekao je Borel.

Evropski zvaničnik posetio je Srbiju i Kosovo nedelju dana nakon što je u zvaničnoj poseti Beogradu i Prištini bio Ričard Grenel (Richard Grenell), specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine.

Radne grupe dveju zemalja su 27. janurara u Berlinu imale prvi susret na temu obnavljanja železničkog saobraćaja između Kosova i Srbije, a sastanku je prisustvovao i Grenel, koji je nakon sastanka saopštio da je ostvaren napredak po pitanju Pisma o namerama o železničkoj saradnji.

Zvanični Beograd je u decembru 2018. godine saopštio da neće učestvovati u dijalogu sa Prištinom, koji se u Briselu vodi uz posredovanje EU, sve dok Vlada Kosova ne ukine takse od 100 posto na robu iz Srbije, koje je uvela u novembru te godine.

XS
SM
MD
LG