Dostupni linkovi

Šefica OSCE-a iz Srebrenice: Djecu učiti posljedicama


Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ketlin Kavalek sa načelnikom Srebrenice Mladenom Grujičićem i njegovim zamjenikom Hamdijom Fejzićem
Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ketlin Kavalek sa načelnikom Srebrenice Mladenom Grujičićem i njegovim zamjenikom Hamdijom Fejzićem

Nije ovo incident koji se ne dešava u drugim zajedicama, komentar je šefice Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec) na fotografiju sa društvene mreže Instagram na kojoj su prikazana devetorica dječaka uzrasta od sedmog do devetog razreda Prve osnovne škole u Srebrenici sa šubarama i uz podignuta tri prsta.

Kavalek je u četvrtak u Srebrenici razgovarala sa predstavnicima Opštine Srebrenica, načelnikom Mladenom Grujičićem i njegovim zamjenikom Hamdijom Fejzićem o objavi fotografije koja je nastala nakon završene priredbe u školi povodom školske krsne slave Sveti Sava, u ponedjeljak, 27. januara, a ispod koje piše: "Braća četnici".

"Nije ovo neki incident koji se ne dešava u nekim drugim zajednicama, ali je naša uloga kao lidera i roditelja da djeca razumiju u kakvom okruženju žive i kako njihove aktivnosti mogu da utiču na okruženje", kazala je Kavalek.

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić je rekao kako se radi o djeci koja ne podliježu krivičnoj odgovornosti, te da ono što zabrinjava su, kako je rekao, ‘prijetnje koje su upućene toj djeci i roditeljima’.

"Ako me pitate šta mislim da se desilo u školi, u školi se nije desilo ništa. Slike koje su nastale u školi su objavljene van škole i objavljene su na društvenim mrežama. Fotografije na kojima se nalaze djeca, u srpskoj narodnoj nošnji, sa šajkačama i šubarama i sa podignuta tri prsta", rekao je Grujičić i dodao da 'kada pobijedi reprezentacija Srbije, Novak Đoković, da dižu tri prst.'

"Šta znače tri prsta - Bog otac, Bog sin, Bog sveti duh. Mi se tako krstimo. Jel' to nekog vrijeđa? Je li nekog vrijeđa zastava Republike Srpske za koju se zna šta znači i šta predstavlja, a može se postaviti i pitanje šta znači zastava Bosne i Hercegovine, nametnuta zastava koju je neko predložio", rekao je Grujičić.

Rukovodstvo i stručna služba Prve osnovne škole obavili su razgovor u srijedu sa učenicima koji su objavili spornu fotografiju i izrekli im adekvatne mjere za neprimjereno ponašanje, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Dodaju i da je "stručni tim škole zadužen da održi sastanke sa roditeljima ovih učenika i skrene im pažnju da su odgovorni za ponašanje svoje djece, između ostalog, i na društvenim mrežama."

Fotografija je izazvala i mirne proteste roditelja i učenika Prve osnovne škole Srebrenica, jer su htjeli, kako su naveli, da "odgovore na širenje mržnje, fašizma i nacionalizma u objektima škole".

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG