Dostupni linkovi

MVP Crne Gore: 'Dačić zna da nema antisrpske politike'


Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović odbacio je ocjenu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića koji je saopštio da se ‘u Crnoj Gori vodi antisrpska politika’.

“Što se tiče izjave o antisrpskoj politici, Ivica Dačić zna da to nije tačno, ali izjave političara ponekad služe drugim ciljevima, a ne da kažu istinu”, rekao je ministar Darmanović nakon razgovora sa šefom diplomatije Grčke Nikolasom Dendiasom.

Ministar Dačić je, govoreći o sporu zbog crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, za televiziju Prva rekao da je “problem u tome što se u Crnoj Gori vodi antisrpska politika”.

Reagujući na ovu izjavu i odgovarajući na novinarsko pitanje, crnogorski ministar Darmanović je rekao: “Crna Gora ne vodi nikakvu anti politiku, mi vodimo samo politiku u korist Crne Gore, pa je tako i u slučaju naših odnosa sa Srbijom.“

Zatim se osvrnuo na situaciju u vezi donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nakon čijeg usvajanja u Crnoj Gori su zahladili odnosi između dvije države. nNaime, Zakonom o slobodi vjeroispovijesti predviđeno je da vjerske zajednice u Crnoj Gori moraju dokazati da je crkvena imovina, izgrađena prije 1918. godine, u njihovom vlasništvu, jer će se u suprotnom smatrati državnom imovinom. Sa druge strane, Srpska pravoslavna crkva tvrdi kako bi primjena tog zakona značila otimačinu crkvene imovine i takav zakon smatra neustavnim i diskriminatornim.

„Jedan broj naših građana i Srpska pravoslavna crkva odnosno Mitropolija crnogorsko-primorska imaju svoje mišljenje o tom zakonu, koriste svoje pravo na proteste, što se podrazumijeva u slobodnim zemljama i to je trenutno što imamo na djelu. Moram reći da na razne načine dolazi do miješanja Republike Srbije u naše unutrašnje stvari, ali kao i svaka situacija i ova će naći neko svoje rješenje”, rekao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović naglašavajući da država ima pravo da donosi zakone, smatrajući da ne treba imati ‘osjećaj neke drame’.

Ministar Darmanović nije želio detaljno da obrazlaže aktivnosti ministra-savjetnika Ambasade Srbije u Podgorici kojima je prekršio Bečku konvenciju, a zbog čega mu je zabranjeno prisustvo sastancima državnih organa, a poslije čega je i Srbija uvela recipročne mjere. Darmanović je saopštio da se radi o ozbiljnim stvarima koje su predočene ambasadoru Srbije u Crnoj Gori:

“Sve je već urađeno i saopšteno. Jedino što mogu da vam kažem je, da Crna Gora nikada ne bi posezala za ovakvim odgovorom da se ne radi o ozbiljnim stvarima. To nije naš način vođenja politike prema susjedima, prijateljima, partnerima i drugim državama. O svemu tome je detaljno obaviješten ambasador Srbije i razgovori o tome su vođeni u prijateljskom tonu”, rekao je ministar Darmanović.

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova je prethodno saopštilo da su u djelovanju ministra-savjetnika Ambasade Srbije u Podgorici, nepobitno utvrđeni postupci kojima se flagrantno krši slovo i duh Bečke konvencije, dobra vjera i dobra praksa u međudržavnim odnosima i diplomatskim relacijama.

To je bio odgovor na prethodnu informaciju ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića koji je kazao da je Crna Gora zabranila prisustvo sastancima državnih organa i institucija otpravniku poslova Ambasade Srbije u Podgorici nakon čega je Srbija primijenila recipročne mjere.

Iz crnogorskog ministarstva je saopšteno da se crnogorska diplomatkinja u zvanju ministra savjetnika u Ambasadi Crne Gore u Beogradu ponaša i djeluje primjereno i uzorno, poštujući sve standarde Bečke konvencije, “pa osim, pukog reciprociteta, stvarnih motiva i razloga za preduzimanje mjera protiv nje nema”.

XS
SM
MD
LG