Dostupni linkovi

Trampovi advokati traže od Senata da ga oslobodi optužbi


Senat SAD
Senat SAD

Pravni tim predsednika SAD Donalda Trampa završio je danas iznošenje argumenata u njegovu odbranu na suđenju u Senatu, pozivom senatorima da ga oslobode optužbi zbog kojih se protiv njega vodi postupak opoziva.

"Izbori se održavaju za samo nekoliko meseci. Amerikanci imaju pravo da biraju svog presednika. Poništavanje prošlih izbora i mešanje u predstojeće bi nanelo ozbiljnu i dugotrajnu štetu američkom narodu i našoj velikoj zemlji. Senat ne može da dozvoli da se to dogodi. Vreme je da se ovo okonča, ovde i sada. Zbog toga pozivam Senat da odbaci ovaj predlog za opoziv", rekao je pravni savetnik Bele kuće Pet Sipoloni, prenosi Glas Amerike.

Trampovi advokati tvrdili su i da predsednici ne mogu da budu smenjeni sa položaja zbog "neodređenih" optužbi o prestupu.

Jedan od predsednikovih advokata, zamenik pravnog savetnika Bele kuće Pet Filibin rekao je senatorima da optužbe demokrata protiv Trampa ne predstavljaju osnov za opoziv. Dodao je da su osnivači Amerike osigurali da pojam opoziva bude usko definisan, sa jasno navedenim prestupima koji bi bili osnova za opoziv.

"Mora da postoji unapred definisani prestup", rekao je Filibin, poslednjeg dana iznošenja argumenata Trampove odbrane.

"Ovi osnovi za opoziv moraju da se odbace. To zahtevaju Ustav i pravda", rekao je advokat Džej Sekulov.

Posle iznošenja argumenata optužbe i odbrane, senatori koji imaju ulogu porotnika imaju po osam sati u sredu i četvrtak da dostave pitanja glavnom sudiji vrhovnog suda Džonu Robertsu, koji predsedava suđenjem.

XS
SM
MD
LG