Dostupni linkovi

Opoziv Trumpa: Demokrate fokusirane na 'opasne' zloupotrebe


Senat SAD
Senat SAD

Demokrate u američkom Predstavničkom domu započeli su drugi dan uvodnih argumenata u suđenju o opozivu predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa.

Sedam zastupnika koji djeluju kao tužitelji od 23. januara vode suđenje u Senatu zbog zloupotrebe položaja – što je jedan od dva članka za koje optužuju Trumpa. Druga optužba je opstrukcija Kongresa.

Demokratski "tužioci" koji slučaj vode pred skeptičnim republikanskim senatorima tvrde da je Trump tražio političku istragu od Ukrajine radi vlastite dobiti da bi okrenuo izbore 2020. u svoju korist, prenosi AP.

„Ponašanje predsedjnika je pogrešno. Nelegalno je. Opasno je", rekao je senatorima Jerrold Nadler iz New Yorka, predsjednik Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma.

„Nijedan predsjednik nikada nije koristio svoj ured da prisili stranu zemlju da mu pomogne da vara na našim izborima", rekao je Nadler u četvrtak. „Prethodni predsjednici bili bi šokirani do srži takvim ponašanjem, i to s razlogom.“

Republikanski senatori, koji imaju većinu u domu i glasat će o Trumpovoj presudi ili oslobađajućoj presudi, nisu bili iznenađeni.

„Demokrati su imali divne prezentacije“, rekao je Roy Blunt iz Missourija. „Ali oni u osnovi imaju oko jedan sat prezentacije, i ponovili su je šest puta u utorak i osam puta jučer. Ovdje jednostavno nema mnogo novog."

Adam Schiff, demokratski predsedavajući Odbora za obavještajne službe istakao je da će biti "nekog ponavljanja informacija" iz prvog dana.

Ali obećao je spajanje činjenica uz neizbježan zaključak.

"Sada ste čuli stotine sati izjava i živih svjedočenja Predstavničkog doma", rekao je Schiff. "Sada ćemo pokazati ove činjenice i mnoge druge i kako su isprepleteni...do dokazivanja krivice i osude."

Demokrate iz Predstavničkog doma Kongresa optužuju Trumpa da je uskratio skoro 400 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini kao i poziv za posjetu Bijeloj kući novom predsjedniku Volodimiru Zelenskom kako bi izvršio pritisak na Kijev da pokrenu istragu protiv Joe Bidena, jednog od vodećih demokratskih kandidata za predsjedničke izbore i njegovog sina Huntera.

Hunter Biden se nalazio u odboru Burisime, ukrajinskog proizvođača plina u vrijeme kada je njegov otac služio kao potpredsjednik SAD-a. Ukrajinski tužitelji su 2014. godine pokrenuli istragu o korupciji u Burisimu, čiji je vlasnik bivši ministar.

Predstavnički dom je pokrenuo i istragu da li je Trump vršio pritisak na Ukrajinu u septembru, pozivajući na sud mnoštvo svjedoka iz Bijele kuće, State Departmenta i drugih agencija.

Trump je naredio nekim dužnosnicima da se ne pridržavaju sudskih poziva da svjedoče i predaju dokumente, što je dovelo do druge optužbe u istrazi o opozivu, koja se odnosi na opstrukciju Kongresa.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG