Dostupni linkovi

Hrvatska spremna za slučaj coronavirusa


lustrativna fotografija
lustrativna fotografija

Hrvatsko Ministarstvo zdravstva izvijestilo je da su poduzete sve potrebne pripreme povodom pojave coronavirusa. Nema zabilježenih slučajeva u Hrvatskoj.

"Hrvatska nema izravne letove iz Kine, no ne može se isključiti da zaraza dođe iz neke druge države", kazao je na konferenciji za novinare u Zagrebu Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"U ovom momentu napravljeno je sve što treba napraviti", kazala je Antoinette Kaić Rak, voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj. Ona je komentirala i neodmjereno pisanje pojedinih hrvatskih medija povodom ulaska u Hrvatsku autobusa s kineskim turistima iz Wuhana, grada u Kini u kojem su zabilježeni brojni slučajevi bolesti.

"Po procjeni ekspertne skupine Svjetske zdravstvene organizacije ovo nije međunarodno krizno stanje, nema zabrane putovanja i trgovanja. Wuhan ima 11 milijuna ljudi, ovi ljudi koji su došli u Hrvatsku pregledani su u Italiji. Oni, kako stvari sada stoje, nisu bolesni. Inkubacija traje 14 dana. Ali kud god idu, ljude se gleda – postoji sanitarna inspekcija na graničnim prijelazima. Mislim da panike nema, ne trebamo se bojati svakog čovjeka koji dođe iz Kine. Ali da moramo biti oprezni, potrebno je zaštititi se i prevenirati. Novih slučajeva u Europi ima nekoliko, bit će ih sigurno. Ali da ćemo paničariti oko toga, ne. Nikome nikada panika nije dobro činila", poručila je Kaić Rak.

U Ministarstvu zdravstva aktiviran je krizni stožer, kao i obično u ovakvim situacijama. Sve medicinske službe koje potencijalno mogu doći u kontakt sa osobama za koje se sumnja da su oboljele od coronavirusa opremljene su svom potrebnom opremom.

Državni inspektorat 24 sata je u kontaktu s graničnom sanitarnom inspekcijom. Hrvatska je nabavila i tzv. "primere", odnosno sredstva za testiranje radi li se o coronavirusu ili ne. Do daljnjega sva će se dijagnostika raditi u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti, rečeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva u Zagrebu.

Kontrola korona virusa u državama Zapadnog Balkana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

XS
SM
MD
LG