Dostupni linkovi

Izdata preporuka građanima BiH da ne putuju u Kinu


Dezinfekcija voza u Kini
Dezinfekcija voza u Kini

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo je preporuku građanima da do daljnjeg odgode putovanje u Narodnu Republiku Kinu zbog širenja korona virusa, izjavio je za Radio Slobodna Evropa načelnik Ureda za odnose s javnošću Nebojša Regoje.

Kako kaže, Ministarstvo je ažuriralo upozorenje za bh. građane koji su planirali putovanje u Kinu, a to je urađeno uzimajući u obzir informacije Svjetske zdravstvene organizacije, kineskih vlasti i informacije institucija u BiH.

„Upozorenje je objavljeno u okviru redovnih preporuka koje Ministarstvo izdaje kada su u pitanju moguće problematične situacije u stranim zemljama“, pojasnio je Regoje.

Dodao je da je za građane BiH koji se nalaze u Kini preporučeno strogo pridržavanje uobičajenih mjera smanjenja rizika od respiratornih bolesti te praćenje obavijesti kineskih zdravstvenih vlasti i WHO stanju širenja virusa i preventivnim mjerama koje treba poduzimati.

Prema informacijama kojima raspolaže Ambasada BiH u Pekingu, kaže Regoje, nema državljana BiH u dijelu Kine koji je pod posebnim nadzorom lokalnih zdravstvenih institucija.

Jučer je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" preporučio građanima Srbije da zbog zaraze otkažu ili odlože putovanje u tu zemlju.

Preko 30 miliona osoba u Kini obuhvaćeno je zabranom putovanja, budući da su vlasti zatvorile grad Wuhan, koji je epicentar virusa, ali i još nekoliko gradova.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je "prerano" proglasiti međunarodnu zdravstvenu vanrednu situaciju zbog epidemije.

Slučajevi virusa prijavljeni su u i Japanu, Filipinima, Južnoj Koreji, Tajvanu, Tajlandu, Vijetnamu, Saudijskoj Arabiji, Singapuru i Sjedinjenim Američkim Državama.

XS
SM
MD
LG