Dostupni linkovi

Miletić za RSE: Visoki predstavnik da nametne izmjene Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida


Memorijalni centar Potočari, Srebrenica
Memorijalni centar Potočari, Srebrenica

Zlatko Miletić, delagat iz kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Predstavničkog doma Parlamenta BiH (Demokratska fronta) potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je u ponedjeljak poslao inicijativu Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) za izmjene Krivičnog zakona BiH, koje se odnose na zabranu negiranja genocida.

On je dodao da je to najavio na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH održanoj 23. januara, kada nisu podržane Izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH.

„Moja je obaveza da kao izaslanik Doma naroda, imajući u vidu da je to jedno od najvažnijih pitanja u Bosni Hercegovini, znači izazivanje vjerske, rasne netrpeljivosti, negiranje genocida, ratnih zločina i glorifikacija tih osoba, koje su počinile te zločine, znači govorimo u ovom trenutku, samo o momentu da imamo preko devedeset osoba koje je presudio Međunarodni tribunal u Hagu. S obzirom da je Tribunal tijelo Ujedninjenih naroda (UN ), isto kao da što je Ured visokog predstavnika (OHR) tijelo istog organa, znači UN-a, smatram, a i bilo bi poželjno da nakon 25 godina, kada to nisu u stanju da urade domaće institucije, da to onda visoki predstavnik nametne“, rekao je Miletić za RSE.

Izmjene i dopune koje su 23. januara odbijene na sjednici Doma naroda, predviđaju kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina za osobe koje djelo javnog izazivanja ili raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje učine javnim poricanjem ili opravdanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda.

"Smatram da je previše vremena prošlo. I ako ne učinimo ništa u tom smislu mislim da taj embrion zla je ostao u Bosni i Hercegovini i da se on može izroditi u nešto mnogo veće. Dok je vrijeme treba takvu situaciju liječiti i preventivno djelovati“, ocijenio je Miletić.

Protiv Izmjena i dopuna Krivičnog zakona glasalo je svih pet delegata Kluba Srba, četiri delegata iz Kluba Hrvata, dok su predlagač Zlatko Miletić i svih pet delegata Kluba Bošnjaka glasali za ovako predložene dopune Krivičnog zakona.

Dom naroda Parlamenta BiH čini po pet delegata iz sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini (Bošnjaci, Srbi i Hrvati).

XS
SM
MD
LG