Dostupni linkovi

Dodik: U Srebrenici nije počinjen genocid, to je mit poput kosovskog


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovio je da u Srebrenici u julu 1995. nije počinjen genocid nad Bošnjacima ocijenivši da je u pitanju "mit poput onoga koji Srbi imaju o Kosovu".

"Napravili su mit o Srebrenici oko kog se gradi nacionalni identitet Bošnjaka. Kao što Srbi imaju kosovski mit, oni prave srebrenički, jer nema ozbiljnog naroda bez mita", rekao je Dodik u intervjuu koji je danas objavio banjalučki list "Glas Srpske".

Povodom poziva iz međunarodne zajednice da se prekine praksa poricanja genocida i da se usvoji zakon o zabrani negiranja genocida, Dodik je rekao da Evropa to traži "zato što nisu sigurni u tu priču".

"Zašto bi se donosio zakon o tome? Zato što nisu sigurni da činjenicama to mogu da pokriju. Ako je bio genocid, nema razumnog čoveka koji ne bi pristao na tu kvalifikaciju. Sada se pokušava odlukama suda, političkim pritiscima, nametnuti ta kvalifikacija. Kao što su Britanci pokušali da proglase Srbe genocidnim narodom, a Srbi izgubili pola populacije u prošlom vijeku", rekao je.

Dodik je rekao da se "strašan zločin desio od strane nekih Srba", ali i dodao da "ni Haški sud, osim kvalifikacije koja se proteže po sistemu već presuđnog djela, nije nikad bio tačan u broju stradalih".

"I sad nama govore da moramo nešto da priznamo. Eto nećemo", dodao je.

Inače, ovo nije prvi put da Dodik negira genocid u Srebrenici.

Dodik: 'Lažan mit o Srebrenici'

Iako je 2007. godine kao predsjednik Vlade Republike Srpske izjavio je da je genocid u Srebrenici "nesporna pravna činjenica".

Kako Dodik i Vučić vide genocid u Srebrenici?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je u više presuda utvrdio da je u Srebenici 1995. godine počinjen genocid nakon što su snage bosanskih Srba zauzele taj grad i pogubile više od 7.000 Bošnjaka.

U Bosni i Hercegovini ne postoji zakon koji sankcionište negiranje genocida i ratnih zločina, iako je inicijativa za njegovo usvajanje pokretana nekoliko puta.

XS
SM
MD
LG