Dostupni linkovi

Skoplje zbog zagađenja uvelo besplatan javni prevoz


Besplatan javni prevoz, obustava građevinskih radova i skuplje parkiranje neke su od hitnih mera koje je grad Skoplje uveo u ponedeljak, 27. januara, zbog visokog stepena zagađenja vazduha.

Gradske vlasti glavnog grada Severne Makedonije donele su tu odluku samo nekoliko sati nakon što je Vlada odredila mere za Skoplje i Tetovo jer je na mernim stanicama dva uzastopna dana izmerena vrednost otrovnih i kancerogenih PM 10 čestica iznad "praga za alarmiranje" od 175 miligrama po kubnom metru.

Prema saopštenju Vlade, ministarstva za životnu sredinu i za zdravlje treba da preporuče poslodavcima da oslobode radnih obaveza trudnice i osobe starije od 60 godina, kao i hronične bolesnike. Poslodavci treba i da reorganiziju radno vreme i da radnici koji rade na otvorenom rade samo od 11.00 do 17.00. Merama u slučaju enormnog zagađenja se preporučuje da se ne organizuju sportska takmičenja i druge kulturne manifestacije na otvorenom, kao i da se obezbede uslovi za pojačanu aktivnost službi hitne pomoći.

Vlada Severne Makedonije je zadužila sve organe državne uprave, agencije, fondove, biroe, zavode, javna preduzeća u državnom vlasništvu i jedinice lokalne samouprave da do 50 odsto smanje upotrebu službenih vozila, prenosi Beta.

Najavljena je i pojačana kontrola industrijskih pogona, a data su i uputstva građevinskim kompanijama da smanje zagađenje i prašinu pri radovima.

XS
SM
MD
LG