Dostupni linkovi

Sarajevo: Boravak na otvorenom svesti na minimum


Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe prekoračenje dozvoljenih vrijednosti za PM10 čestice, saopšteno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.

“S obzirom na promjenjivost vremenskih prilika i koncentracija u svim zonama Kantona Sarajevo na snazi ostaje 'Pripravnost', zbog čega treba primjenjivati i sve mjere predviđene u okviru ove epizode. Zbog svega ovoga iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju stanovništvu, kako rizičnim grupama, tako i zdravoj polulaciji, da svoje kretanje i boravak na otvorenom svedu na minimum, te da koliko im to mogućnosti dozvoljavaju borave na čistom zraku na obližnjim planinama“, navodi se u saopštenju za javnost.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo sugerišu i smanjenje provjetravanja prostorija do promjene vremenskih prilika.

Potcrtavaju da se ne preporučuje vježbanje i trčanje na otvorenom, jer se na taj način usljed dubokog disanja veće količine zračnih polutanata unose u pluća.

Ističu i kako je potrebno ograničiti kretanje na otvorenom (parkovi, igrališta...), pri čemu ovu preporuku posebno upućuju visokorizičnim grupama stanovništva kao što su trudnice, djeca, starije osobe i hronični bolesnici.

Također ovoj grupi stanovništva preporučuju da ne borave u zadimljenim i neventiliranim prostorijama.

Podsjećaju hronične bolesnike sa plućnim i srčanim oboljenjima da redovno koriste svoju terapiju, te da se u slučaju pogoršanja osnovne bolesti obavezno blagovremeno jave ordinirajućem ljekaru.

XS
SM
MD
LG