Dostupni linkovi

Beograd i Sarajevo i u nedelju među najzagađenijima na svetu


Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine republike Srbije, u Beogradu su jako zagađene opštine Stari grad i Novi Beograd, kao i gradovi Beočin, Niš, Pančevo, Smederevo, Valjevo, Bor, Kosjerić.

Dodaje se da je nešto bolja situacija u Subotici, Užicu i Novom Sadu koji su svrstani u kategoriju zagađenih gradova.

Takođe, prema podacima sajta "Airvisual", Beograd je danas, u 10 sati i 30 minuta bio drugi najzagađeniji glavni grad u svetu, posle Pekinga u Kini. Indeks kvaliteta vazduha u Beogradu je 198, a u Pekingu 236.

Treći je kineski grad Šenjang sa indeksom zagađenja 195, a na četvrom mestu je Sarajevo u Bosni i Hercegovini sa 189. Skoplje je na osmom mestu sa indeksom kvaliteta vazduha 173.

Prema skali indeksa kvaliteta vazduha (AQI) dobrim se smatra vrednost od 0 do 50, umereno dobrim od 51 do 100 - ne preporučuje se duži boravak na otvorenim deci, starijim ljudima i hroničnim bolesnicima. Indeks od 191 do 150 smatra se nezdravim za osetljivu populaciju - deca, stariji, hronični bolesnici.

Vazduh sa AQI indeksom od 151 do 200 smatra nezdravim. Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, stariji i deca trebalo bi da izbegavaju boravak na otvorenom i produženu fizičku i aktivnost.

Vazduh sa indeksom od 201 do 300 ocenjuje se kao vrlo nezdrav.

Vazduh u Beogradu je u subotu u podne, prema oceni Gradskog zavoda za javno zdravlje, bio označen kao "jako zagađen", objavljeno je na zvaničnoj gradskoj aplikaciji "Beoeko", dok je specijalizovani sajt AirVisual Beograd stavio na prvo mesto najzagađenijih gradova u svetu.

XS
SM
MD
LG