Dostupni linkovi

Zahtjev za očuvanje sigurnosti u Unsko-sanskom kantonu


Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom na području Unsko - sanskog kantona (USK) zatražila je u ponedjeljak hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, kako bi se poduzele sve neophodne mjere za očuvanje sigurnosne situacija u tom kantonu, zbog najavljenog pojačanog priliva migranata i izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu tokom proljeća.

Istovremeno, od Ministarstva sigurnosti BiH biće zatraženo da nastave aktivnosti za zatvaranje prihvatnih centara Bira i Miral, te da se izgradi novi zajednički tranzicijski centar za cijeli Unsko-sanski kanton, van gradske jezgre Bihaća i drugih gradova ovog kantona.

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona, ranije je predlagala da lokacija na kojoj bi mogao biti izgrađen prihvatni centar bude Medeno Polje, kod Bosanskog Petrovca, u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine I mjesto Lipa, dvadesetak kilometara udaljeno od Bihaća.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslava (MUP) USK na području ovog kantona, u četiri prihvatna centra, trenutno boravi 3.600 izbjeglica i migranata.

Veliki broj njih smještaj pronalazi u napuštenim objektima i privatnom smještaju, rečeno je novinarima nakon sastanka Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom na području USK.

„ Nije problem pokrenuti aktivnosti, ali nemamo gdje sa njima jer Blažuj (kasarna i novi prihvatni migrantski centar kod Sarajeva) još uvijek nije osposobljen i moramo trpjeti ovu situaciju dok se ne riješi pitanje Blažuja“, rekao je novinarima ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Migranti u Blažuju, kasarna još uvijek nije spremna

Prema podacima MUP-a USK od početka godine u ovaj kanton došlo je 1800 migranata.

XS
SM
MD
LG