Dostupni linkovi

Migranti u Blažuju, kasarna još uvijek nije spremna


Migranti u kampu u Blažuju u blizini Sarajeva
Migranti u kampu u Blažuju u blizini Sarajeva

Više od 300 migranata i izbjeglica smješteno je rano jutros u bivšu kasarnu Blažuj kraj Sarajeva. Svi oni stigli su iz kampa 'Vučjak' jutros oko pet sati, javlja novinarka Radija Slobodna Evropa koja se nalazi u Blažuju.

Prije toga, prva grupa migranata smještena je u prihvatni centar Ušivak, također u blizini Sarajeva. Oni su stigli nešto malo prije ponoći u utorak.

U kasarni Blažuj u toku su radovi i kamp za boravak migranata još uvijek nije spreman. Desetine kamiona i radnika od jutros dolaze kako bi radili na postavljanju potrebne opreme.

Migranti iz kampa Vučjak prebačeni u Ušivak kraj Sarajeva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Kako je za RSE rekao jedan od migranata, Kadhar iz Pakistana, iz Vučjaka su stigli jutros oko pet sati, ali u kasarni u Blažuju još uvijek nisu postavljeni kontejneri, ni kreveti.

Migrantima i izbjeglicama su, kako je rekao, jutros podijeljeni madraci za privremeni boravak u ovom centru.

U bivšoj kasarni u Blažuju je i desetine radnika koji rade na postavljanju sanitarnih elemenata potrebnih za boravak migranata u ovoj kasarni, u koju još uvijek nije moguće ući, a prebacivanje migranata i izbjeglica iz kampa 'Vučjak' u Blažuj, protekle noći urađeno je bez najave.

U toku su radovi za uspostavljanje kampa u Blažuju
U toku su radovi za uspostavljanje kampa u Blažuju

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica danas je zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo na sjednici kazao da je povećan broj migranata u KS, te izrazio negodovanje na neorganiziranom i neadekvatnom upravljanju migracijama na području KS.

"Protivimo se neorganiziranom i neadekvatnom upravljanju migracijama na području KS. Insistiramo da se migrantska kriza rješava ravnomjerno na čitavom području BiH. To je jedini način da ostvarimo humane uvjete za boravak migranata i suzbijemo kriminalni potencijal grupe ljudi koja je nezadovoljna uvjetima", kazao je Katica.

Naveo je da je ranije slao upite Ministarstvu sigurnosti BiH, kako bi pronašli najbolje rješenje, uradili sigurnosne pripreme, ali nije dobio nikakav odgovor, već samo informaciju da će migranti biti prebačeni u Ušivak.

Ministar je takođe rekao da su urađene određene pripreme u Ušivku, uveden je sistem video nadzora, a u planu je također i osposobljavanje migrantskog centra u Blažuju.

"Radi se operativni plan i provode aktivnosti, kako bi se prikupile informacije o migrantima, njihovoj strukturi, identitetu, a za to je angažiran veći broj pripadnika MUP-a radi bolje koordinacije, kazao je Katica.

Izrazio je nadu da će danas, poslije sastanka s predstavnicima Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH, Kantona Sarajevo, općinama, imati konkretne odgovore, informacije, rješenja.

Većina zastupnika Skupštine KS insistira da se barem zna zdravstveno stanje migranata, ali i da se poveća sigurnost građana.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG