Dostupni linkovi

Nekoliko raketa palo na Ambasadu SAD u Bagdadu


Ambasada SAD u Bagdadu
Ambasada SAD u Bagdadu

Najmanje tri rakete pale su sinoć na kompleks zgrada Ambasade SAD u Bagdadu usred protesta, prenosi BBC.

Jedan bezbjednosni izvor naveo je da su blizu američke ambasade pale tri rakete tipa "kaćuša", dok je drugi kazao da je palo pet raketa.

Izvor iz službe bezbjednosti izjavio je za AFP da su tri od pet raketa pale u kompleks Ambasade, a jedna od njih je pogodila kafeteriju u vrijeme večere.

Najmanje tri osobe su povrijeđene, rekli su sigurnosni izvori za Reuter, a ranije su iračke bezbjednosne snage rekle da nema žrtava.

Ovo je prvi put da je raketnim napadom direktno pogođen kompleks zgrada Ambasade SAD u ultra-sigurnoj "Zelenoj zoni" Bagdada, koja je posljednjih mjeseci redovno ciljana.

Irački premijer Adel Abdel Mahdi i šef parlamenta Mohammed al Halboussi osudili su napad. Mahdi je osudio "agresiju" koja bi "Irak mogla pretvoriti u ratnu zonu".

Diplomatska misija SAD je drugi put za nedjelju dana na meti napada, 20. januara u blizini Ambasade su pale tri rakete).

Krajem decembra, jedan američki državljanin je poginuo u raketnom napadu na bazu u kojoj su smješteni američki vojnici na sjeveru Iraka.

U znak odmazde, Vašington je 29. decembra izveo vazdušne napade na nekoliko baza "Brigada Hezbolaha" - iračke šiitske oružane grupe Hašd al-Šaabi, koalicije paravojnih snaga kojom dominiraju proiranske frakcije i koje su integrisane u redovne snage. Najmanje 25 boraca Hezbolaha je poginulo u tim napadima, a 31. decembra hiljade njihovih pristalica napale su Ambasadu SAD.

XS
SM
MD
LG