Dostupni linkovi

Pentagon: 34 vojnika pretrpjeli povrede nakon iranskog raketnog napada


Američki vojnici u vojnoj bazi u Iraku
Američki vojnici u vojnoj bazi u Iraku

Traumatične povrede mozga dijagnosticirane su za 34 vojnika Sjedinjenih Država nakon raketnih napada Irana na američku bazu u Iraku početkom ovog mjeseca, saopćio je Pentagon, prenosi Reuters.

Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Država, i drugi visoki zvaničnici prvo su izjavili da u iranskom napadu nije povrijeđen nijedan pripadnik američke službe.

Prošle sedmice je američka vojska saopćila da je 11 američkih vojnika liječeno od simptoma potresa mozga nakon napada na zračnu bazu Ain al-Asad na zapadu Iraka, a ove sedmice su izjavili da su dodatne snage izmještene iz Iraka zbog potencijalnih povreda.

Njih 17 su na liječenju, a druga polovina se vratila vojnim dužnostima.

Glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman rekao je novinarima da je osam vojnika, koji su prethodno prevezeni u Njemačku, premješteno u Sjedinjene Države. Hoffman je rekao da su vojnici prevezeni ranije u petak i da će se liječiti u vojnoj bolnici Walter Reed ili u njihovim matičnim bazama.

Devet članova službe ostaje u Njemačkoj na liječenju.

Naime, najmanje 13 raketa je 8. januara pogodilo zračnu bazu al-Asad u Iraku u kojoj su smještene američke vojne snage.

Islamska revolucionarna garda preuzela je odgovornost za raketiranje i tako, kako su rekli, pokrenuli operaciju "Mučenik Soleimani".

Napad je bio osveta nakon što je vrhovni zapovjednik elitne jedinice Revolucionarne garde Irana Qasem Soleimani ubijen u Bagdadu, u napadu dronom, po nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

XS
SM
MD
LG