Dostupni linkovi

Najavljena nova blokada deponije Uborak kraj Mostara


Deponija Uborak, Mostar - ilustrativna fotografija
Deponija Uborak, Mostar - ilustrativna fotografija

Predstavnici mještana sjevernih mostarskih naselja Bijelo Polje i Vrapčići, najavili su u ponedjeljak da će narednih dana ponovo blokirati regionalno odlagalište otpada Uborak kod Mostara. Oni već osam mjeseci traže zatvaranje, sanaciju i izmještanje te deponije.

Do toga je došlo nakon sastanka sa predstavnicima vlasti u Gradskoj vijećnici u Mostaru, na kojem se nisu pojavili rukovodioci nekih od ključnih, nadležnih kantonalnih institucija. Očekivalo se da na tom sastanku zvaničnici vlasti prezentiraju nove moguće lokacije za deponiju.

Ovo je opet odugovlačenje, maltretiranje nas samih. Znate da smo mi 24 sata na deponiji. Moraćemo poduzeti nešto radikalnije mjere, tako da u narednim danima očekujte da opet blokiramo deponiju, bez obzira na sve“, izjavio je novinarima nakon skoro dvosatnog sastanka potpredsjednik Udruženja „Jer nas se tiče“, Nijaz Hodžić.

To praktično znači da će građani blokirati deponiju uprkos prisustvu policije, koja od 9. decembra prošle godine čuva ulaz u odlagalište otpada, nakon što je morala primijeniti silu, kako bi uklonila već drugu blokadu deponije u 2019. godini.

Nijaz Hodžić je najavio da građani ne žele sukob sa policijom i da će blokirati kamione sa smećem koji trebaju doći na deponiju.

Predsjednik Udruženja „Jer nas se tiče“, Omer Hujdur kazao je kako predstavnike mještana zvaničnici vlasti ignoriraju na svim nivoima i da je ostalo samo jedno rješenje.

„Budući da nismo dobili danas ništa, mi moramo ići u blokadu. U narednih par dana sigurno ide blokada“, najavio je Hujdur.

Predstavnici mještana su potvrdili da su od sastanka sa predstavnicima nadležnih institucija sa nivoa Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i Grada Mostara očekivali prijedloge za nove lokacije za regionalnu deponiju otpada.

„Očekivali smo ono što smo se dogovorili prošli put – da se donese najmanje pet-šest tih potencijalnih lokacija, da se može dalje raditi, da se dadne nekoj agenciji, nekoj firmi da istražuje, da odlučuje može li to ili ne može“, objasnio je Nijaz Hodžić.

Zvaničnici vlasti, koji su prisustvovali sastanku, nisu nakon sastanka razgovarali sa novinarima. Predstavnici građana su kazali i da je dogovoren nastavak razgovora, ali termin sljedećeg sastanka još nije poznat.

Za problem deponije Uborak saznalo se nakon što su početkom juna 2019. godine, nevladine organizacije iznijele podatak da se na tu deponiju odlaže sumnjivi mulj sa pročistača otpadnih voda iz južne zone Mostara. Prema tvrdnjama nevladinih organizacija, koje su se pozivale na Federalni zavod za agropdeologiju, mulj sa pročistača otpadnih voda sadržavao je opasne materije, među kojima je i bojni otrov piralen.

Mještani naselja uz Uborak su potom 10. juna blokirali ulaz u odlagalište, sprječavajući kamione komunalnih preduzeća da deponuju smeće sa ulica gradski i prigradskih naselja, usljed čega je Mostar bio bukvalno zatrpan smećem. Blokada je trajala do 20. juna, kada je blokada okončana dogovorom predstavnika mještana i vlasti da se formira mješovita komisija, koja će raditi na pronalaženju nove lokcije za deponiju.

Nastavlja se blokada deponije u Mostaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Međutim, uz optužbe da je za pola godine mješovita komisija zasjedala samo jednom, te dan nakon što je deponiji Uborak istekla okolinska dozvola Federalnog ministarstva okoliša i turizma, mještani su 4. decembra prošle godine ponovo blokirali ulaz u odlagalište. Blokada je okončana 9. decembra intervencijom policije, koja od tog dana stalno čuva kapiju deponije, dok su tu cijelo vrijeme prisutni i predstavnici mještana, koji ne odustaju od svojih zahtjeva.

XS
SM
MD
LG