Dostupni linkovi

Beograd na prvom mestu najzagađenijih gradova u svetu


Beograd, januar 2020, arhivska fotografija
Beograd, januar 2020, arhivska fotografija

Prema oceni Gradskog zavoda za javno zdravlje, vazduh u Beogradu je u 12 časova označen kao "jako zagađen", objavljeno je na zvaničnoj gradskoj aplikaciji "Beoeko".

Specijalizovani sajt AirVisual stavio je Beograd na prvo mesto najzagađenijih gradova u svetu, zbog toga što njihovi podaci u 11 časova ujutru pokazuju da je vazduh u glavnom gradu Srbije "jako nezdrav".

Prema preporukama sa sajta AirVisual, Beograđani bi trebalo da nose maske, prečišćavaju vazduh u prostorijama, drže prozore svojih domova zatvorenim i da izbegavaju spoljašnje aktivnosti.

Preporuka za osetljive grupe stanovništva, nasajtu Beoeko, koji je vazduh u Beogradu ocenio kao "jako zagađen", je - izbegavati sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skratiti boravak na otvorenom, preusmeriti obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da zagađenost vazduha u Srbiji "nije ništa veća" nego prethodnih godina već da su vremenski uslovi "jako loši", dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kvalitet vazduha doveo u vezu sa životnim standardom, pa je rekao da je vazduh za onoliko lošiji za koliko je standard viši, pa se danas svi kao pojedinci voze u automobilu.

Par dana kasnije Vučić izjavio je da je problem sa zagađenjem vazduha realan i da konačno mora da se reši.

U Beogradu je 17. januara održan protest zbog zagađenja vazduha, a organizatori su za 29. januar najavili "Marš za čist vazduh" širom Srbije.

Aerozagađenje: Nevidljivi Beograd
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

XS
SM
MD
LG