Dostupni linkovi

SDA: Srbija načinila novi udar na Dejtonski sporazum


Bakir Izetbegović, predsjednik SDA
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA

Uvrštavanjem dijela teritorije Bosne i Hercegovine u svoju Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti, Republika Srbija načinila je novi udar na Dejtonski mirovni sporazum, navodi se u zaključcima nakon sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije, prenosi Fena. Dodaju da je to direktna prijetnja stabilnosti u regiji i Stranka demokratske akcije (SDA) traži od vlasti Srbije da isključi dio koji se tiče BiH.

Iz SDA podsjećaju da Srbija nije garant Dejtona, kako njeni zvaničnici neistinito tvrde. Srbija je svojim potpisom samo priznala učešće u ratu u Bosni i Hercegovini. Garanti Dejtonskog sporazuma su velike sile na čelu sa SAD. Obaveza Srbije iz prvog člana Dejtonskog mirovnog sporazuma je "da se uzdržava od bilo kakvih akcija protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine".

Strategija odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije izaziva oštre reakcije u BiH, zbog toga što u dokumentu ove vrste Srbija po prvi put kao svoj prioritet zacrtava očuvanje Republike Srpske, jednog od dva bh. entiteta.

Osim toga, iz SDA su danas pozvali da se okonča formiranje Vijeća ministara BiH.

"Pozivamo da se imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice okonča formiranje Vijeća ministara BiH. Prema dogovoru političkih stranaka od 17. aprila 2019. godine, definisano je da na ovu funkciju mora biti imenovan nestranački kandidat iz reda Ostalih, koji dolazi iz entiteta RS i koji bi bio predložen u konsultacijama svih članica koalicije. Potrebno je da se dogovor ispoštuje", zaključak je Predsjedništva SDA.

Spor oko imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice je nastao nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija prihvatio prijedlog tadašnjeg potpredsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića i više članova stranke, te za novog ministra za ljudska prava i izbjeglice izabrao Mlađena Božovića, umjesto Draška Aćimovića, koji je bio izbor Predsjedništva i dotadašnjeg predsjednika DNS-a Marka Pavića.

XS
SM
MD
LG