Dostupni linkovi

Odložena objava nove metodologije za proširenje EU


Predsjednica Evropske komisije u Evropskom parlamentu
Predsjednica Evropske komisije u Evropskom parlamentu

Objavljivanje nove metodologije Evropske komisije koja treba da izmeni pristup u pregovorima o članstvu sa zemljama kandidatima, odloženo je za naredni mesec, potvrđeno je u sedištu Evropske komisije.

“Komisija je u procesu finaliziranja predloga i taj predlog će biti predstavljen u narednim sedmicama”, izjavila je Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije nadležna za proširenje Evropske unije.

Naime, nezvanično je bilo najavljeno da će metodologija biti objavljena 29. januara, međutim, prema izvorima u sedištu EK, nacrt teksta nije okončan zbog čega je došlo do odlaganja. Prema nezvaničnim informacijama prvi mogući datum kada bi Evropska komisija mogla objaviti ova dokument je 5. februar.

“Novom metodologijom želimo da učinimo proces proširenja kredibilnijim, što znači da ako jedna od strana ispuni obaveze i druga strana treba da obavi svoj deo posla. Želimo da imamo proces koji će biti koristan za sve strane – kako za Zapadni Balkan tako i za institucije EU”, naglasila je Ana Pisonero.

Naime, izmena metodologije u pristupnim pregovorima je neophodna kako bi se deblokiralo odlučivanje o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Evropska komisija je početkom 2019. godine, preporučila zemljama članicama EU da omoguće otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom, ali, na samitu u oktobru prošle godine, Francuska je blokirala odluku uslovljavajući je promenom u pristupu prema pregovorima o članstvu.

XS
SM
MD
LG