Dostupni linkovi

Nastavak suđenja: Schiff optužio Trumpa za provođenje 'korumpirane spletke'


Adam Schiff
Adam Schiff

Drugi dan suđenja američkom predsjedniku Donaldu Trumpu za zloupotrebu položaja i opstrukciju rada Kongresa u američkom senatu je započeo sa uvodnim izlaganjem Adama Schiffa, predsedavajućeg Odbora Zastupničkog doma za obavještajna pitanja koji predvodi tim menadžera/tužilaca i koji je pred Senatom predstavio slučaj protiv Trumpa.

Republikanski senatori su tokom prvog dana suđenja kada su ustanovljena pravila suđenja odbili 11 amandmana koje su predložile demokrate.

U svojoj uvodnoj riječi, Schiff je rekao da je Trump vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv bivšeg potpredsjednika Joe Bidena i njegovog sina zbog nepotvrđenih optužbi za korupciju.

"Predsjednik je zatražio strano miješanje u naše demokratske izbore, zloupotrebljavajući ovlasti svog ureda kako bi tražio pomoć iz inostranstva zbog poboljšanja izgleda da ponovo bude izabran na predsjedničku poziciju", rekao je Schiff tokom izlaganja argumenata.

"Za provođenje ove korumpirane spletke predsjednik Trump je vršio pritisak na predsjednika Ukrajine kako bi javno najavio istragu", naveo je Schiff u izlaganju u Senatu.

Trump je na Twiteru tokom izlaganja u Senatu kratko napisao: "Bez pritiska".

Američki predsjednik je gotovo siguran da će ga stočlani republikanski Senat osloboditi optužbi, obzirom da je potrebna dvotrećinska većina kako bi ga uklonili iz predsjedničkog ureda.

Američki senatori u procesu suđenja američkom predsjedniku moraju odlučiti da li će smijeniti Trumpa sa dužnosti nakon što je Zastupnički dom Kongresa prošlog mjeseca podigao dvije optužnice protiv njega.

Trump je opzvan po optužbi za zloupotrebu položaja, tačnije da je zamrznuo pomoć zvaničnom Kijevu od skoro 400 miliona dolara da bi izvršio pritisak na njega da istraži njegovog političkog rivala Joe Bidena, najozbiljnijeg kandidata za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke na izborima 2020, i poslovne aktivnosti njegovog sina Huntera, koji je bio angažovan u odboru direktora ukrajinske gasne kompanije "Burisma".

Ako dvije trećine senatora, ili 67 od 100, bude glasalo da je kriv za optužbe, Trump će biti smijenjen sa dužnosti.

Tim Adama Schiffa imat će tri dana da iznese svoj slučaj. Nakon toga, Trumpov tim odbrane imat će tri dana za pobijanje dokaza demokrata. Moguće je da će suđenje za opoziv američkog predsjednika završiti naredne sedmice.

Ovo je treće suđenje u procesu opoziva nekog predsjednika u historiji Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG