Dostupni linkovi

Novi virus širi se van Kine, više od dvije stotine oboljelih


Upozorenja o virusu koji je krenuo da se širi van Kine nalazi se i na aerodromima drugih azijskih zemalja.
Upozorenja o virusu koji je krenuo da se širi van Kine nalazi se i na aerodromima drugih azijskih zemalja.

Više od 200 osoba oboljelo je zbog zaraženosti novim korona virusom (2019-nCoV) koji se širi iz grada Wuhan u centru Kine.

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da je suzbijanje epidemije i spašavanje života glavni prioritet obzirom da se broj pacijenata više nego utrostručio a treća osoba zaražena novim virusom, preminula.

Kineska državna televizija saopštila je da je broj zaraženih virusom dosegao 217 osoba, od toga 198 u Wuhanu.

Pet novih slučajeva je zabilježeno u Pekingu, 14 u Guangdong provinciji.

"Životi i zdravlje ljudi su prioritet, a širenje epidemije treba odlučno suzbiti", rekao je Xi.

Mjesto porijekla novog smrtonosnog virusa
Mjesto porijekla novog smrtonosnog virusa

U posljednja dva dana Kina je prijavila 139 novih slučajeva virusa, dok se epidemija širi iz Wuhana u kojem živi 11 miliona stanovnika, u druge kineske gradove.

Raniji broj oboljelih potvrdila je i Svjetska zdravstvena organizacija na svom Twitteru rekavši da je novi virus (2019-nCoV) zabilježen u Wuhanu, Pekingu i Šenzenu, te da se radi o rezultatu pojačane pretrage i testiranja virusa 2019-nCoV među ljudima oboljelim od respiratorne bolesti.

Ukupan broj oboljelih danas se popeo na 217, sa tri osobe koje su preminule zbog problema sa disanjem. Simptomi virusa uključuju temperaturu, kašljanje i poteškoće sa disanjem. Vakcina za ovaj virus ne postoji.

Ribarnica - moguće porijeklo virusa

Kineski zvaničnici identifikovali su infekciju, koja se prvenstveno pojavila u Wuhanu kao korona virus koji je doveo do epidemije upale pluća, no mnogo toga ostaje nepoznato o ovom virusu.

Korona virus spada u širu porodicu virusa, no samo šest, odnosno sedam sa posljednjim, su poznati da utiču na ljude. Naučnici vjeruju kako je virus potekao od životinjskog izvora. Iako se za sada smatra da je virus potekao sa ribarnice u Wuhanu, još uvijek nije potvrđeno porijeklo niti kako se prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Ribarnica za koju se sumnja da je početna tačka širenja virusa, zatvorena je od 11. januara kako bi spriječili još veću epidemiju.

Zdravstveni radnici kažu da nema jasnog dokaza da se virus brzo širi sa osobe na osobu, ali da ne mogu isključiti mogućnost takvog prenosa.

Pored Kine, virus se širi u Južnoj Koreji, Tajlandu i Japanu. Svi zaraženi u ovim zemljama su putovali u Wuhan u posljednje vrijeme.

Iz porodice SARS virusa

Novi virus, dolazi iz iste grupe virusa kao i SARS koji je u epidemiji 2002. i 2003. godine ubio gotovo 800 osoba u 37 zemalja, a zarazio više od 8.000. Studija Imperial koledža u Londonu navodi da je broj oboljelih od novog virusa iz Wuhana, vjerovatno podcijenjen.

"Otkrivanje tri slučaja van Kine je zabrinjavajuće. Na osnovu podataka o letovima i broju stanovnika, mi računamo da postoji 1 prema 574 šansa da će osoba zaražena u Wuhanu putovati u inostranstvo prije no što zatraži medicinsku njegu. To znači da bi do sada moglo postojati više od 1.700 slučajeva oboljelih u Wuhanu do sada", rekao je Neil Ferguson, naučnik sa Imperial koledža u Londonu za američki CNN.

Širenje virusa dešava se uoči Kineske nove godine, najvećeg festivala u ovoj zemlji. Tokom tog perioda brojni od gotovo jedne i po milijarde Kineza putuju kako bi posjetili svoje porodice. No ovo podiže strah kod vlasti da neće uspjeti na adekvatan način da prate dalje širenje bolesti.

Aerodromi u Sjedinjenim Državama, kao i brojnim azijskim državama pored Kine uključujući Japan, Tajland, Singapur i Južnu Koreju pojačali su kontrolu i nadzor nad putnicima iz Wuhana.

Pored toga, u ovom gradu vlasti koriste skenere za temperaturu ne samo na aerodromima već i na autobuskim i željezničkim stanicama. Oni koji pokazuju znakove temperature upućeni su, sa maskama, u bolnice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG