Dostupni linkovi

Sabolić: Hrvatskoj je važan napredak BiH prema statusu kandidata


Ivan Sabolić, hrvatski ambasador u Bosni i Hercegovini
Ivan Sabolić, hrvatski ambasador u Bosni i Hercegovini

U fokusu šestomjesečnog predsjedavanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije bit će zemlje Zapadnog Balkana, te njihovo približavanje ka članstvu u Europsku uniju, rečeno je u sjedištu Delegacije EU u Sarajevu prilikom predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedavanja EU.

Istaknuto je kako će u maju 2020. godine u Zagrebu biti organiziran samit EU, na kojem će se razgovarati o politici proširenja, s fokusom na Zapadni Balkan.

Europska perspektiva najbližih hrvatskih susjeda nema alternativu, te će u tom slučaju ta zemlja učiniti sve kako bi svoje iskustvo pristupnog procesa Europskoj uniji prenijeti i drugima, kazao je veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić.

„Zalagat ćemo se za otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Bitan nam je napredak Bosne i Hercegovine prema statusu kandidata. Hrvatska je spremna pomoći BiH na tom putu - svojim svježim iskustvom pregovaračkog procesa, ali i svojim položajem članice EU“, istakao je Sabolić

Što se tiče spomenutog samita EU u Zagrebu, Sabolić je kazao kako će to biti prilika za susret i otvoren razgovor čelnika EU i zemlja Zapadnog Balkana.

„Želimo da samit poveže europsku perspektivu i da osnaži daljnju dinamiku europskog puta našim susjednim državama. Ovo je trenutak da Europska unija pošalje snažnu poruku regiji“, naglasi je Sabolić.

Za Bosnu i Hercegovinu najvažnija tema koja će se pratiti tokom ovog hrvatskog predsjedavanja EU je segment proširenja. Direktor Direkcije za europske integracije BiH Edin Dilberović izrazio je optimizam u pogledu dobijanja kandidatskog statusa BiH.

„Znamo da taj proces u dobroj mjeri ovisi o nama i našim inistitucijama. Nadam se da će naši političari prepoznati trenutak hevatskog predsjedavanja EU i iskoristiti ga do maja, odnosno samita EU u Zagrebu“, dodao je Dilberović.

Optimističan je bio i Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler. On je naglasio kako bh. političari moraju više i brže raditi na ispunjavanju 14 prioriteta koji su navedeni u Mišljenju EU o BiH, objavljenom prošle godine.

„Ono što je potrebno da domaći lideri zasuču rukave i počnu raditi na važnim reforamama. Potrebana nam je i snažnija civilnog društva u smislu izražavanja zabrinutosti u određenim oblastima“, kazao je Sattler.

Sattler je također dodao kako EU trenutačno radi na novoj metodologiji proširenja koja bi trebala biti objavljena u Bruxellesu idućeg mjeseca, a njeno stupanje na stangu očekuje se do početka spomenutog samita u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG