Dostupni linkovi

Višegodišnje kazne zatvora u slučaju 'Syri i Popullit'


Osnovni sud u Prištini izrekao je presudu optuženima u slučaju poznatom kao "Syri i Popullit" (Oko naroda) zbog pripreme terorističkih i krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, odmazde, napada te neovlaštenog posedovanja oružja.

Organizacija "Syri i Popullit" preuzela odgovornost i za pokušaj ubistva kosovskog advokata Azema Vllasija 13. marta 2017. godine.

Sadri Ramabaja kažnjen je na 5 godina zatvora, Avni Llumnica sa jedinstvenom kaznom od 12 godina zatvora, Ragip Sallova sa 4 godina zatvora, Behxhet Luzha sa 2, Halim Halimi i Bajrush Konjusha sa tri a Rexhep Topllana sa dve. Murat Jashari koji je počinio pokušaj ubistva nad kosovskim advokatom Azemom Vllasijem kaženjen je za 10 godina zadržavanja u zdravstvenoj instituciji zbog njegovog psihičkog stanja.

Na osnovu zvaničnih informacija, ova organizacija posedovala je listu s imenima osoba koje su meta likvidacije, a među njima su i pojedini lideri Kosova, predsednik Hashim Thaci i bivši predsednik Skupštine Kadri Veseli.

Na osnovu optužnice, pripadnika organizacije Syri i Popullit, maja 2015. optuženi Murat Jashari, Avni Lumnica, Ragip Sallova, Sadri Ramabaja, Rexhep Topllana, Bajrush Konjusha, Sabit Berisha, Halim Halimi, Behxhet Luzha i Lirije Luzha, su kao pripadnici kriminalne organizacije Syri i Popullit u jednoj evropskoj državi odlučili da u martu 2017. otpočnu protivzakonske akcije u cilju ozbiljne destabilizacije ili uništavanja osnovne političke, ustavne, ekonomske ili društvene strukture Republike Kosova.

To su planirali da postignu "napadima i ubistvima visokih državnih zvaničnika, počevši od onih iz osamdesetih i devedesetih godina, smatrajući ih izdajnicima države, kao i funkcionere koji su bili na vlast od 1999. do 2016".

Prvi na "listi izdajnika" bio je Azem Vllasi, bivši funkcioner, kojeg je 13. marta 2017. pokušao da ubije Murat Jashari.

Thaci i Veseli su krajem 2018. svedočili u ovom predmetu. Thaci je tada izjavio da iza ove organizacije stoji pokret Samoopredeljenje, odnosno Albin Kurti, potpredsednik Samoopredeljenja Glauk Konjufca, i Sadri Ramabaja (jedan od optuženih). Veseli je kazao da je ova organizacija "oružano krilo" pokreta Samoopredeljenje.

U aprilu prošle godine, Kurti i Konjufca su pred Odeljenjem za teške zločine Osnovnog tužilaštva u Prištini protiv Thacija i Veselija podneli krivičnu prijavu, tvrdeći da su oni tokom svedočenja u sudu dali "lažne izjave pod zakletvom", tako što su ih optužili kao članove organizacije "Syri i popullit".

Tokom svedočenja 18. decembra, Kurti je zahtevao da se ta krivična prijava pretvori u optužnicu protiv Thacija i Veselija.

XS
SM
MD
LG