Dostupni linkovi

Selaković: Srbija će preduzimati pravne akte u cilju zaštite srpskog naroda u Crnoj Gori


Nikola Selaković
Nikola Selaković

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da Srbija dosta toga čini i "preduzima neke pravne instrumente", kao i da će u narednom periodu preduzimati upravo takve akte i korake u cilju zaštite srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori".

Selaković je u izjavi za RTS rekao da se povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti sa Crnom Gorom u prethodnom periodu više desila "razmena argumenata i ozbiljna polemika sa strane Srbije, kao i da je to učinjeno da bi ukazali na ono što jesu međunarodno preuzete obaveze i koncept države 21. veka u kome se zna šta država može da čini".

"Svakako da prava jednog naroda, drugog po brojnosti u toj državi treba zaštititi. SPC je oličenje duha srpskog naroda gde god Srbi da žive i postoje i ako želite da je obrišete iz formalnog i pravnog života ugrozili ste sudbinu svojih sunarodnika", rekao je Selaković.

Do tenzija između crnogorskih vlasti sa jedne, i Srpske pravoslavne crkve i zvaničnog Beograda, sa druge strane, došlo je nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovijesti u crnogorskom parlamentu 27. decembra, kojim je predviđeno da vjerske zajednice u Crnoj Gori moraju dokazati da je crkvena imovina, izgrađena pre 1918. godine, u njihovom vlasništvu, jer će se u suprotnom smatrati državnom imovinom.

SPC zakon smatra otimačinom crkvene imovine, a crnogorska vlast regulisanjem odnosa države i verskih zajednica.

XS
SM
MD
LG