Dostupni linkovi

Putin zakonodavcima podnio plan reformi


Predsjednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mihail Mišustin
Predsjednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mihail Mišustin

Ruski predsjednik Vladimir Putin podnio je u ponedjeljak paket ustavnih amandmana parlamentu, manje od sedmicu dana nakon što je objavio plan o reformi političkog Sistema – prenosi novinska agencija France Press (AFP).

Prijedlog zakona, dostupan na web stranici donjeg doma Državne Dume, sadrži niz promjena kojima bi se neke ovlasti s predsjedništva prenijele na parlament i druga državna tijela.

Putin je prošle srijede najavio promjene o stanju nacije, potičući vladu da brzo podnese ostavku – piše AFP te navodi kako kritičari kažu da Putin predlaže reforme u pokušaju da sebi osigura položaj nakon 2024., kada mu ističe četvrti mandat u Kremlju.

Reforme uključuju davanje ovlasti parlamentu da imenuje premijera i ograniči predsjednika na samo dva mandata, umjesto na dva uzastopna mandata. Također će ojačati savjetodavno tijelo poznato kao Državno vijeće, u kojem neki kažu da bi 67-godišnji Putin mogao ostati u novoj snažnoj ulozi.

Prijedlozi su izazvali žestoke kritike ruske opozicije, a kritičar Kremlja Aleksej Navalny u ponedjeljak je optužio Putina da želi ostati "doživotni lider".

"Niko ne zna šta će Putin povući da ostane zauvijek na vlasti", rekao je Navalny prije nego što su amandmani podneseni parlamentu.

Putinova reforma najavljena prošle sedmice,bila je iznenađenje popraćeno ostavkom dugogodišnjeg premijera Dmitrija Medvedeva. Dan poslije, zamijenio ga je Mihail Mišustin, malo poznati šef ruske porezne službe.

XS
SM
MD
LG