Dostupni linkovi

Završen sastanak u Mostaru, tražiti novu lokaciju za Uborak


Protest ispred vijećnice u Mostaru
Protest ispred vijećnice u Mostaru

U Gradskoj vijećnici u Mostaru održan je sastanak o odlagalištu komunalnog otpada na Uborku.

Na sastanak su došli mještani, aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče" kao i predstavnici gradske vlasti. Predstavnici federalnog i kantonalnog ministarstva okoliša nisu prisustvovali sastanku, stoga dogovor nije ni postignut.

Generalno je opredjeljenje da se za odlaganje otpada traži nova lokacija, javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa.

Mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče" protekle su sedmice pet dana blokirali odlaganja otpada na Uborku. Oni tvrde kako odlagalište od početka godine nema niti jedan validan dokument na osnovu kojega može raditi te traže njegovu sanaciju i premještanje na drugu lokaciju.

Oko 200 građana Mostara okupilo se ranije u srijedu ispred gradske vijećnice kako bi još jednom zatražili zatvaranje deponije Uborak nadomak Mostara.

''Mi očekujemo da zahtjevi građana budu ispunjeni i da se deponija Uborak zatvori, izmjesti i sanira. Da bi vlasti nastavile kopati na deponiji Uborak potrebna im je ista procedura kao za pronalazak nove lokacije što mi tražimo,'' izjavio je za RSE Omer Hujdur predsjednik Udruženja građana "Jer nas se tiče" koje okuplja mještane naselja Vrapčići i Bijelo Polje uz deponiju Uborak.

Policijske snage Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) su 9. decembra deblokirale deponiju Uborak pored Mostara.

Stanovnici naselja uz deponiju držali su to odlagalište u deblokadi od 4. decembra, tražeći zatvaranje, sanaciju i izmještanje odlagališta.

Blokada je počela na dan kada je istekla okolinska dozvola deponiji koju je odbilo produžiti Ministarstvo okoliša i turizma bh. entiteta Federacija BiH.

To je bila druga blokada deponije u posljednjih pola godine. Prva je održana od 10. do 20. juna, uslijed čega je šire područje Mostara doslovno bilo zatrpano smećem. Prekinuta je nakon sporazuma sa gradskim vlastima da će biti formirana mješovita komisija, sastavljena od predstavnika vlasti i mještana, koja će raditi na pronalasku nove lokacije za regionalnu deponiju. Međutim, mještani tvrde da je ta komisija zasjedala samo jednom u proteklih pola godine.

XS
SM
MD
LG