Dostupni linkovi

Berlinski samit o Libiji: Sprečimo 'novu Siriju'


Zastave učesnica samita u Berlinu, 19. januar
Zastave učesnica samita u Berlinu, 19. januar

Predstavnici više od 10 zemalja, uključujući Tursku, Sjedinjene Države i Rusiju, okupljeni su u Berlinu 19. januara kako bi pokušali da okončaju sukob u Libiji i spreče ono što za šta neki strahuju da može da rezultira ishodom nalik na sirijsku izbegličku krizu.

Predsednici Turske, Francuske i Rusije i drugi svetski lideri ulestvuju u okviru sastanka koji podržavaju Ujedinjene nacije sa namerom da ubede spoljne sile da prestanu da podstiču sukob s trupama, oružjem ili finansijskom podrškom.

Organizatori razgovora u Berlinu izrazili su nadu da će se strane pojaviti sa željom za čvršćim prekidom vatre i obavezama da izbegnu sukob u ovoj severnoj afričkoj državi bogatoj naftom u kojoj živi oko 7 miliona ljudi. Očekuje se da će razgovorima prisustvovati i šef međunarodno priznate libijske Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) Fajez al-Saradž i njegov rival, komandant Kalifa Haftar sa istoka Libije.

Saradž je navodno je doveo u pitanje Haftarov dnevni red samo nekoliko sati pre sastanka, poručivši njemačkoj novinskoj agenciji dpa 19. januara da „dugogodišnje iskustvo čini da sumnjamo u namere, ozbiljnost i posvećenost druge strane, za koju svi znaju da traži ovlašćenja po bilo kojoj ceni. " Na putu za sastanak turski predsednik Redžep Tajip Erdoan pozvao je ostale lidere da ne "žrtvuju" nade za prekid vatre "ambicijama trgovaca krvlju i haosom".

Tursku i Rusiju kritikovali su UN i zapadni zvaničnici, koji kažu da su njihovi napori na naoružavanju saveznika doveli do pojačanog nasilja. Državni sekretar SAD Majk Pompeo prisustvuje u ime Sjedinjenih Država, dok će svoje predstavnike na razgovorima imati i Kina, Britanija, Italija, Egipat, Alžir i Ujedinjeni Arapski Emirati. Nacrt komunikea pozvao je suparničke strane da se suzdrže od neprijateljstava zbog naftne infrastrukture, izvestile su agencije.

Oni koji su odani Haftaru navodno su blokirali sve naftne luke u istočnoj Libiji. U nacrtu komunikea, kako se izveštava, stoji da je državna naftna kompanija sa sedištem u Tripoliju NOC jedini legitimni entitet koji može prodavati libijsku naftu.

Nesigurno primirje stupilo je na snagu 12. januara, a Haftar je napustio razgovore prošle nedelje u Moskvi bez potpisivanja sporazuma o prekidu vatre koji su predložile Moskva i Ankara.

Vladu na istoku Libije podržavaju Francuska, Rusija i ključne arapske zemlje uključujući Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Turska, Italija i Katar podržava vladu i Tripoliju koja je pod ofanzivom Haftarovih snaga.

XS
SM
MD
LG