Dostupni linkovi

Erdoan: Berlinski samit važna etapa za primirje u Libiji


Redžep Tajip Erdoan
Redžep Tajip Erdoan

Samit u Berlinu predstavlja "važnu etapu" za učvršćivanje primirja u Libiji, rekao je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdoan nekoliko sati pre početka skupa.

"Smatramo Berlinski samit važnom etapom za utvrđivanje primirja i kretanja ka političkom rešenju", rekao je turski predsednik novinarima na aerodromu u Istanbulu pre polaska za Berlin.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da se suprotstavi onima koji, kako je rekao, zagovaraju krv i haos u Libiji.

Lideri glavnih zemalja uključenih u sukob u Libiji okupljaju se danas u Berlinu, na samitu koji zajedno organizuju Nemačka i UN, u pokušaju da ponvo pokrenu mirovni proces i da izbegnu da gradjanski rat preraste u "drugu Siriju".

Dvojica glavnih aktera krize u Libiji Kalifa Haftar i Fajez al Saradž, predsednik Vlade nacionalnog jedinstva sa sedištem u Tripoliju, koju priznaju Ujedinjene nacije i podržava Turska, očekuju se danas u Berlinu, ali neće sedeti za istim stolom.

Turska i Rusija izdejstvovale su prošle nedelje primirje u Libiji ali se povremene borbe nastavljaju. U petak su oružane grupe povezane sa Haftarom zauzele velike terminale za izvoz nafte duž libijske istočne obale kao i južna naftna polja u novom izazovu za vladu u Tripoliju.

Erdogan je ponovio kritike Grčke koja je u četvrtak primila komandanta snaga na istoku Libije generala Kalifu Haftara, koga između ostalih podržava Rusija.

Grčka igra lošu igru u duhu "revanšizma" zato što nije pozvana na samit u Berlinu, ocenio je Erdogan, prenosi Beta.

Libijom od 2015. godine paralelno upravljaju dve vlade, jedna sa sedištem u Bengaziju koju predstavlja Haftar i druga, medjunarodno priznata, u Tripoliju.

Posler razgovora o Libiji koje su prošle nedelje u Moskvi organizovali Rusija i Turska, general Haftar je napustio Moskvu bez potpisivanja dogovora o prekidu vatre koji je prihvatio njegov rival Fajez al Saradž.

Turska, koja je obećala da će poslati vojnike da podrže vladu Libije u borbi protiv Haftarove ofanzive, u sporu je sa Grčkom zbog prava na bušenje nafte i gasa u Istočnom Mediteranu.

XS
SM
MD
LG